Членство України у НАТО. Видання Politico розкрило плани союзників

Основний документ НАТО-Росія старіє і може бути скоро скасований. Те, що Україна дотримується цієї угоди, не дає їй великих шансів на швидке вступ до НАТО через ряд перешкод. Зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО мінулого тижня привела до того, що Україні були надані рекомендації щодо необхідних реформ, але не ясно, чи буде цього достатньо для отримання підтримки від мешканців країн Європи, які найбільше підтримують членство України в НАТО. Це можливо досягнути шляхом офіційного розриву угоди з Москвою після закінчення холодної війни.

Але Росія неодноразово демонструвала агресивність у відношенні до України, вторгаючись в її суверенітет двічі за останні дев'ять років. Війна, яка почалася в 2022 році, радикально змінила безпекове середовище в Європі. НАТО заявила, що акт NRFA-Росія більше не поширюється на альянс, а США оголосили про постійне розміщення військ в Польщі, Німеччині та Литві. Однак офіційне скасування угоди NRFA не відбулося через прагнення деяких членів альянсу зберегти моральну позицію і мінімальні рамки для можливого повернення до нормальних відносин з Росією.

Зараз союзники з Центральної та Східної Європи намагаються швидко залучити Україну до НАТО, як засіб зміцнення своєї безпеки. Але негайне вступ України в альянс зараз, поки йде війна, може стати причиною ще більшої агресії Росії та найкривавішої війни в Європі. Також вводження чітко визначеного графіка для України не має сенсу в даному контексті, так як це спровокувало б Росію називати свої дії війною між Росією та НАТО, а не спробою підкорити сусідню країну. Окрім того, на даний момент основна увага Заходу має бути спрямована на збільшення виробництва військової зброї в Європі для відповіді на потреби України та НАТО. Крім того, Україні потрібно дати більше доказів своєї політичної готовності для вступу до НАТО.

Отже, замість негайного запрошення України, Берлін та Вашингтон, імовірно, запропонують офіційно скасувати угоду NRFA, щоб відкласти питання її членства на післявоєнний час. Офіційне розірвання угоди не викличе значних конфліктів серед членів альянсу, оскільки всі погоджуються, що вона вже не діє.

За даними соціологічного опитування, більшість українців підтримують вступ України до Європейського союзу та НАТО. Однак, щоб мати можливість розглядати питання про приєднання України до НАТО в майбутньому, необхідно сконцентруватися на виробництві військової зброї в Європі та надати більше доказів про політичну готовність України.