Чого чекати від саміту з пошуку миру в Україні

Думки на сайті Newsweek оглядача Девіда Бреннана

Дипломати прибудуть у саудівське місто Джидда цими вихідними, щоб обговорити, як сподівається Україна, мирну формулу президента Володимира Зеленського, поки київські війська ведуть повільний і дорогий контрнаступ проти обложених російських ворогів.

На саміті буде представлено близько 30 країн, але не Росія. Серед них буде Китай, а президент Сі Цзіньпін планує направити свого спеціального посланця з питань миру в Україні Лі Хуея.

Участь Китаю Україна вітає. Київ не раз звертався до Пекіна з закликом відмовити Москву від реалізації своїх імперських амбіцій та жорстокої поведінки в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Китай позиціонує себе як нейтральний арбітр, навіть коли поглиблює економічні зв'язки з Росією, а його компанії експортують до РФ військове обладнання та техніку подвійного призначення. Мирний план самого Пекіна розчарував і не сприяв відродженню переговорів.

Публічна риторика КНР звучить теж стурбовано. Ген Шуан, посол Пекіна в ООН, заявив минулого місяця: "Криза в Україні затяглася й досі без жодних ознак ослаблення на місцях. Там надалі переважає військова логіка і повільний прогрес у мирних переговорах, що все свідчить про тривожну ситуацію".

Ген закликав до відновлення мирних переговорів, щоб сприяти "швидшому припиненню вогню та політичному врегулюванню".

34% українців вважають Китай ворожим порівняно з 9% до початку російського вторгнення в лютому 2022 року

Але майже 18 місяців вагань КНР викликали у багатьох українців скептицизм. Опитування громадської думки, проведене у червні Соціологічною групою "Рейтинг", показало, що 34% українців вважають Китай виразно або швидше ворожим, порівняно з 9% до початку російського вторгнення у лютому 2022 року.

Олександр Мережко, член українського парламенту та голова комітету з закордонних справ, сказав, що присутність Китаю на мирному саміті в Джидді є "хорошим знаком". Але додав: "Я не довіряю Китаю. Вони надто лицемірні й ніколи не допустять поразки Росії. Вони вдають, що підтримують мир. Насправді, підтримують РФ".

Подія у Джидді стане другою такою мирною зустріччю, організованою на пропозицію України, після аналогічної зустрічі у Копенгагені, Данія, у червні. Київ сподівається заручитися більшою підтримкою мирного плану Зеленського напередодні більшого мирного саміту восени.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

Примітно, що Росія не братиме участі у зустрічі цього місяця. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив цього тижня: "Ще слід до кінця зрозуміти, які цілі поставлено, і про що планують говорити організатори". Він додав, що будь-які мирні зусилля "гідні позитивної оцінки".

Москва не виявляє жодних ознак розвороту в Україні. Володимир Путін зберіг розпливчасто сформульовані військові цілі "денацифікації" і "демілітаризації" України, а також анексії чотирьох областей півдня і сходу країни. Путін заявив цього тижня, що припинення вогню не може бути, доки українські сили "наступають".

У план Києва входять повне виведення російських військ з України, відповідно до кордонів 1991 року, відшкодування збитків, завданих війною, переслідування російських лідерів за військові злочини та повернення всіх військовополонених та депортованих

Кремль також не раз відхиляв формулу миру Зеленського. У план Києва з 10 пунктів входять повне виведення російських військ з території України, відповідно до кордонів 1991 року, відшкодування збитків, завданих війною, переслідування російських лідерів за військові злочини та повернення всіх військовополонених та депортованих.

Тим часом, Росія заявила, що відкрита для нових мирних переговорів, хоча й заявила, що будь-які переговори повинні ґрунтуватися на "нових територіальних реаліях", маючи на увазі її окупацію та заявлену анексію 20% міжнародно-визнаної території України.

"Запрошувати Росію немає сенсу, бо вона ніколи не відіграватиме конструктивної ролі й не зацікавлена у мирі. Її єдина мета знищити та колонізувати Україну", - сказав Мережко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Представники НАТО, ЄС та "Великої сімки" заявили, що підтримують мирні пропозиції Києва, і мають намір підтримувати країну доти, доки це необхідно. Побоювання, що Захід може схилити Україну до поступок на користь мирної угоди, поки що не виправдалися.

Так званий Глобальний Південь став полем дипломатичної битви, на якій Україна і Росія борються за підтримку своїх варіантів миру. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в авангарді київської кампанії зі зв'язків із громадськістю, спрямованої на те, щоб відвернути країни Глобального Півдня від Росії, яка зберегла значний вплив за кордоном за рахунок продажу зброї, розгортання регулярних та найманих військ, економічних зв'язків та спадщини холодної війни епохи співробітництва з антиімперіалістичними рухами.

Індія, Бразилія та Південна Африка ключові цілі для українських дипломатів, сказав Мережко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

"Наша дипломатія приділяє більше уваги стосункам із Глобальним Півднем. Це важка битва. Такі країни починають приймати нашу формулу миру", - сказав він.

Він також відзначив недавню прихильність Катару до цього плану. Але інші впливові країни поки що не погоджуються з пропозицією Зеленського. Серед них Бразилія, президент якої Луїс Лула да Сілва заявив у середу, що "ні Путін, ні Зеленський не готові" до реальних мирних переговорів.

Індія також уникала приймати чиюсь сторону, хоча, як і Китай, скористалася перевагами імпорту російської нафти за зниженими цінами, тоді як експорт Москви на Захід скоротився.

Індію важко переконати, але аргумент Києва в тому, що це найбільша демократія у світі, і вона не повинна ігнорувати геноцид, який чинить Росія проти України

"Індії важко переконати, але наш аргумент полягає в тому, що це найбільша демократія у світі, і вона не повинна ігнорувати геноцид, який чинить Росія проти України", - сказав Мережко.

У міру наближення саміту Київ каже, що все ще працює над залученням учасників.

"Зараз докладаємо всіх зусиль, щоб залучити до переговорів якнайбільше партнерів із Заходу та Глобального Півдня. "Ми були б дуже раді, якби Захід, Схід, Південь та Північ працювали разом у цьому форматі над відновленням глобальної системи безпеки. Тим часом, це форум для відповідальних держав, які дотримуються міжнародного права та Статуту ООН. Тому Росії там не буде", - написав минулими вихідними у соцмережах голова офісу президента України Андрій Єрмак.

Переклад Gazeta.ua