Чому деякі українці досі ходять до церков УПЦ МП. Психологиня знайшла несподіване пояснення

Деякі українці продовжують ходити до церков Московського патріархату

У вірян, які перебувають у трансі під час церковних обрядів, спостерігається високий рівень довіри до свого настоятеля та впливу на їх мислення. Це може призвести до прийняття неочевидних рішень, зокрема й співчуття до агресора та війни. Про це розповіла кандидатка психологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту соціальної та політичної психології Ірина Губеладзе в інтервʼю «Главкому».

У суспільстві загострюються міжгрупові конфлікти

Біженці та ті, хто залишився в Україні, ті, хто воював і хто не воював, стикаються з багатьма конфліктами на релігійному підґрунті. Заборона ходити до Московського патріархату спричиняє агресію та спротив серед вірян. Це насправді складна комбінація психологічних факторів. За словами психологині, віряни Московського патріархату піддаються впливові своїх настоятелів і відчувають образу, коли їм забороняють ходити до своєї церкви.

Психологічні особливості вірян

Релігійні обряди вводять людину в медитативний, трансовий стан, що збільшує вплив настоятеля та ставлення вірян до його слів. У цьому стані люди не критичні до того, що їм кажуть, і сприймають слова настоятеля як єдину істину. Це призводить до перекладання відповідальності за війну на вищі сили. Віряни перебувають у трансовому стані й починають щиро вірити в цю ідеологію.

Заборона ходити до Московського патріархату викликає агресію та спротив у вірян. Це насправді складна комбінація психологічних факторів. Релігійні обряди вводять людину в медитативний, трансовий стан, що збільшує вплив настоятеля та ставлення вірян до його слів. У цьому стані люди не критичні до того, що їм кажуть, і сприймають слова настоятеля як єдину істину. Це призводить до перекладання відповідальності за війну на вищі сили. Віряни перебувають у трансовому стані й починають щиро вірити в цю ідеологію.