Чому військові часом доплачують за високофункціональні протези? Пояснення Мінсоцполітики

Військовим доплачують за високофункціональні протези
Військовим доплачують за високофункціональні протези

Міністерство соціальної політики затвердило граничні ціни на допоміжні засоби реабілітації для людей з інвалідністю. За словами заступника міністра Назара Танасишина, максимальна вартість протезів становить 285,5 тис грн для нижніх кінцівок і 133,5 тис грн для верхніх кінцівок. Для військовослужбовців гранична вартість дорівнює собівартості протеза.

У разі, коли вартість протеза перевищує граничну ціну, різницю можна сплатити з інших джерел. Також, військовослужбовці мають право отримати протези за державні кошти. Максимальна вартість таких протезів становить 2,34 млн грн для верхніх кінцівок і 1,14 млн грн для нижніх кінцівок.

Як зазначив Танасишин, якщо військовослужбовець хоче отримати протез із дорогих комплектуючих, вартість яких перевищує граничну ціну, він може доплатити різницю з власних коштів, місцевого бюджету або благодійної допомоги.

У держбюджеті на 2024 рік передбачено 1,06 млрд грн на забезпечення учасників бойових дій протезами підвищеної функціональності та виробами для занять спортом. Цього року протезуванням підвищеної функціональності зможуть скористатися 649 учасників бойових дій. Поки що такі вироби отримали лише дві особи.

За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, українська медицина набуває унікальний досвід у період війни. Цей досвід аналогічний досвіду інших країн, що пережили військові конфлікти.

Також, затверджено, що загальний час перебування українських військових на лікуванні за кордоном не перевищуватиме 12 місяців.

Читайте також