У селах України 50 центрів "первинки" обладнають сонячними панелями

У селах України 50 центрів

Українські центри первинної медико-санітарної допомоги отримають сонячні панелі

Заступник міністра охорони здоровʼя - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін оголосив, що до кінця року в сільській місцевості будуть обладнані 50 центрів первинної медико-санітарної допомоги сонячними панелями в рамках спільного проєкту МОЗ та Світового банку.

"Ми плануємо до кінця цього року визначити щонайменше 50 закладів охорони здоровʼя з числа первинної ланки меддопомоги і встановити там сонячні панелі, яких буде достатньо для забезпечення генерації по конкретному центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПСМД - ред.) Для тих медзакладів, які можуть мати проблеми з постачанням електричної енергії, залишається, по суті, використання або електрогенераторів, або чи так само сонячних панелей. Тому в проєкт щодо встановлення сонячних панелей буде включатися все більше медзакладів", - сказав Кузін в коментарі Укрінформу.

Згідно з його словами, спочатку буде проведено оцінку енергоефективності будівель медзакладів та можливості встановлення сонячних панелей. Враховуватимуться архітектурні особливості та географічна орієнтація будівлі.

"Після завершення такого аудиту буде створений відповідний енергетичний паспорт таких амбулаторій і запущений другий етап - закупівля обладнання під конкретний ЦПМСД, його монтаж та введення в експлуатацію і підключення до загальних мереж. На першому етапі ми фокусуємося на двох основних типах сонячних панелей - на 7 кВт і на 15 кВт. Це рівень середньої сільської амбулаторії і ми поки що робимо акцент саме на сільських амбулаторіях. Сподіваємося, що тендер буде завершено найближчим часом", - сказав Кузін.

Кузін також зазначив, що спільно зі Світовим банком проводяться ремонтні роботи у медзакладах.

"По лікарнях спільно зі Світовим банком ми реалізуємо кілька активностей - проведення ремонту, реконструкції закладів охорони здоровʼя. Йдеться про капітальні реконструкції. Станом на травень до МОЗ вже надійшло більш як 300 запитів і від закладів вторинної ланки меддопомоги, і від закладів високоспеціалізованої допомоги, і від "первинки". В міру того, як ці заявки опрацьовуються, лікарні беруться в роботу і, відповідно, запускаються проєкти будівництва", - розповів Кузін.

Наступного року проєкт з встановлення сонячних панелей буде розширений на потужніші медзаклади, такі як багатопрофільні лікарні.

Читайте також: