Мінсоцполітики назвало кількість вітчизняних підприємств, які виготовляють протези

Виробництво протезів в українських підприємствах
Виробництво протезів в українських підприємствах

Україна має 112 підприємств, які надають громадянам допоміжні засоби реабілітації, з них 64 спеціалізуються на виготовленні протезів. Повний список цих підприємств, як державних так і приватних, разом з контактними даними, доступний на сайті Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин.

Згідно з законодавством, кожна особа має право обрати підприємство, до якого звернеться з заявкою на протез. Це реалізовано принципом "гроші ходять за людиною".

У сфері протезування працюють три категорії фахівців: протезисти-ортезисти, асистенти протезистів-ортезистів та техніки-протезисти-ортезисти. Професія протезиста-ортезиста з'явилася в Україні тільки наприкінці 2023 року.

У разі відсутності необхідних технологій в Україні, учасники бойових дій можуть бути направлені на протезування за кордон з покриттям витрат на проживання.

Унікальний досвід, який Україна набула в медичній сфері під час війни, є безцінним. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін. За його словами, цей досвід аналогічний до того, який набули інші держави, що пережили військові конфлікти, але є унікальним.

Читайте також