Що таке CV резюме: що вписувати в CV і як його скласти

Резюме може стати запорукою швидкого пошуку роботи. Саме через нього роботодавці знаходять працівника на найбільш "гарячу" посаду.

Окрему увагу слід приділити тому, що таке cv резюме. Воно нехай і незначно, але відрізняється від класичного резюме. Утім, і навіть CV не гарантує успішного проходження всіх співбесід. 

CV резюме що це?

CV (Curriculum Vitae) — це особливий вид резюме, що містить детальну інформацію про освіту, досвід роботи, навички та досягнення. Тобто це таке собі дуже докладне резюме.

Основна його особливість полягає в тому, що CV зазвичай більш докладне та деталізоване, ніж звичайне резюме. Воно може містити повніший список за кожним списком. У той час як резюме часто обмежується однією-двома сторінками. Тобто в класичному резюме є ця інформація, але в скороченій формі (у цьому випадку працює принцип лаконічності).  

cv що це

Тому cv що це: доволі розлоге резюме, яке буквально відповідає на будь-які запитання роботодавця. Зважаючи на це, cv що означає, скоріше йдеться про повну інформацію про себе, яка привертає увагу нових пропозицій щодо роботи. 

CV що означає і з чого складається? 

Другим закономірним питанням стане, cv що писати і з чого таке резюме складається. 

При складанні CV резюме, зазвичай включають такі розділи:

  1. Персональні дані. У цьому випадку йдеться про ім'я, контактну інформацію (адреса, номер телефону, адреса електронної пошти).

  2. Далі можна описати свої цілі. Зокрема й роздуми на тему про цілі за посадою або навіть компанією. 

  3. Освіта. Однією з важливих частин такого резюме є список навчальних закладів (потрібно вказувати назви навчальних закладів, спеціальності, дати навчання та отримані певні ступені).

  4. Досвід роботи. У резюме обов'язково є перерахування всіх попередніх місць роботи у зворотному хронологічному порядку, включно з назвою компанії, посади, періоду роботи та опис обов'язків і досягнень.

  5. Професійні навички. Також іде перерахування ключових професійних навичок, які відповідають вимогам певної вакансії.

У резюме може бути й додаткова інформація. Залежно від досвіду та досягнень, можна додати такі розділи, як сертифікати, професійні здобутки, нагороди та публікації. 

Важливо також стежити за структурою, чіткістю та оформленням CV.

Кому знадобляться CV резюме? 

CV (Curriculum Vitae) резюме часто використовується для професій, що вимагають більш детального і великого опису освіти, досвіду роботи і навичок. Кому точно потрібен такий тип резюме під час пошуку роботи:

  1. Наукові та дослідницькі позиції. Науковці, дослідники, аспіранти та інші фахівці в наукових галузях часто використовують CV для докладного опису своєї освіти, досвіду і наукових досягнень.

  2. Медичні фахівці. Лікарі, а також фахівці у сфері охорони здоров'я, можуть використовувати CV для представлення своєї медичної освіти, досвіду роботи, публікацій та інших професійних досягнень. Саме в цій сфері й потрібна така детальна інформація. 

  3. Викладачі (університетів і коледжів), дослідники та інші академічні фахівці часто надають CV для документування своїх унікальних професійних якостей. 

  4. ІТ-фахівці. Професіонали в галузі інформаційних технологій, особливо ті, хто має великий досвід, сертифікації та проєкти, також можуть використовувати CV для детального опису своїх навичок і досягнень.

Загалом, такий вид резюме може стати в пригоді будь-якому фахівцеві. CV точно підходить для спеціалістів із тривалішим і різноманітнішим досвідом роботи, а також для тих, хто працює у сфері, де потрібні досягнення. 

Де знайти шаблони для CV резюме? 

Якщо немає такого досвіду писати спеціальне резюме, стануть у пригоді шаблони. 

Де можна знайти безкоштовні шаблони CV резюме:

  1. Microsoft Office Templates. На сайті Microsoft Office є різноманітні шаблони для документів, включно з CV резюме. Просто відкрийте Microsoft Word, виберіть вкладку "Файл", "Новий" і введіть "CV" у поле пошуку шаблонів.

  2. Canva. Сервіс Canva пропонує безліч креативних шаблонів для різних типів документів, включаючи CV резюме. Користувач може створити акаунт безкоштовно і завантажити доступні шаблони.

  3. Indeed. На сайті пошуку роботи Indeed також можна знайти шаблони CV резюме, які можна використовувати для створення різних резюме. 

  4. LinkedIn. Якщо є профіль на LinkedIn, можна скористатися їхнім сервісом Resume Builder для створення CV резюме.

  5. У Google Документах також можна знайти різні шаблони CV резюме. 

Загалом багато сайтів пропонують варіант шаблонів, зокрема й CV резюме. 

Як можна замінити CV резюме? 

Далеко не всі претенденти хочуть витрачати час і сили для складання CV резюме. 

що це cv

Для таких претендентів є й альтернативні варіанти:

  1. Профіль LinkedIn. Створення повноцінного профілю на LinkedIn може стати ефективною заміною CV резюме. LinkedIn надає можливість детально описати ваш професійний досвід, освіту, навички, а також отримати рекомендації від колег і співробітників. Загалом це своєрідна соціальна мережа, але вона може бути корисною і для пошуку роботи, і для швидкого працевлаштування. 

  2. Персональний сайт або портфоліо. Створення персонального сайту або онлайн портфоліо може дати змогу більш креативно і навіть унікально описати досвід і досягнення. Здобувач може включити посилання на проєкти, роботи, статті, а також додаткову інформацію, яку складно повноцінно вмістити CV резюме.

  3. Професійний профіль в інших соціальних мережах/ Деякі соціальні мережі, як-от Twitter або Instagram, можуть також слугувати платформою для опису професійного досвіду та досягнень, особливо якщо претендент працює у сферах, де важлива презентація себе та своїх талантів. 

  4. Відеопрезентація або ролик про себе. Створення відеопрезентації або короткого ролика про себе може допомогти краще та креативніше донести інформацію про себе (свою особистість, мотивацію та професійні цілі). Це може бути особливо ефективно для привернення уваги роботодавців і відрізняється від традиційних форматів резюме.

Такі альтернативні способи можуть бути більш придатними залежно від професійної сфери, індивідуальних уподобань та вимог роботодавців.