Що таке неповний робочий день і скільки він триває

на неповний робочий день
на неповний робочий день

Робочий день в Україні, як і усі робочі моменти, регулює законодавство. Навіть якщо йдеться про приватні компанії. Втім, багато хто з них може брати на неповний робочий день багато кваліфікованих співробітників.

Розглянути не повний робочий день може спеціаліст різної кваліфікації, або ж студенти, які не мають повного робочого дня. Загалом неповний робочий день має багато переваг. Хоча тиждень забувати, що це не дає отримувати повноцінну зарплату (також прописано у договорі).

Що у трудовому договорі зазначено як неповний робочий день?

Почнемо з того, що в Україні законодавством передбачено різні види робочих днів та графіків, що регулюються Кодексом законів про працю України (КЗпП) та іншими нормативними актами. Там описано і що це, скільки триває і як знайти неповний робочий день для жінок з дітьми або студентам.

що таке неповний робочий день

Види робочих днів та графіків:

  1. Стандартний робочий день. Нормальна тривалість робочого дня становить 8 годин, а робочого тижня — 40 годин. Це найпоширеніший варіант.

  2. Скорочений робочий день. Для деяких категорій працівників встановлюється скорочена тривалість робочого дня. Наприклад, для неповнолітніх, інвалідів та працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці.

  3. Неповний робочий час. Може бути встановлено за згодою між працівником та роботодавцем. При цьому оплата праці провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або в залежності від виконаного обсягу робіт.

  4. Ненормований робочий день. Існує окрема категорія працівників (наприклад, керівників, фахівців), чия праця не піддається точному обліку часу. За таку роботу надається додаткова відпустка.

У законодавстві прописано і змінну роботу. Вона запроваджується на підприємствах, де безперервний виробничий процес потребує цілодобової роботи. Робочий день поділяється на зміни, що чергуються за певним графіком.

Важливо зазначити, що є гнучкий робочий графік. За згодою сторін може бути встановлений гнучкий графік роботи, за якого працівник сам розподіляє час роботи за умови виконання встановленої норми праці.

хто може розраховувати на неповний робочий день

Загалом в Україні практикується п'ятиденний та шестиденний робочий день. Також, якщо відійти від теми війни, то в Україні діяли святкові та вихідні, неробочі дні.

У законодавстві прописані перерви, відпочинок. Йдеться про те, що протягом робочого дня (зміни) працівнику надається перерва для відпочинку та харчування тривалістю не більше двох годин та не менше 30 хвилин. Працівникам також надаються щотижневі безперервні вихідні тривалістю щонайменше 42 годин.

Що відомо про неповний робочий день?

Неповний робочий день в Україні є скороченою тривалістю робочого часу порівняно з нормальною тривалістю робочого дня або тижня. Тобто це такий собі короткий робочий день. Цей режим роботи може бути встановлений за домовленістю між роботодавцем та працівником та регламентується статтею 56 Кодексу законів про працю України.

як влаштуватись на неповний робочий день

Про що йде мова:

  1. Неповний робочий день — це режим роботи, при якому працівник працює менше стандартного 8-годинного робочого дня або 40-годинного робочого тижня.

  2. Неповний робочий час може бути встановлений як за ініціативою роботодавця, так і на прохання самого працівника. Особливо це актуально для сімейних співробітників, інвалідів, студентів та інших категорій, які можуть потребувати скороченого робочого часу.

  3. За формою неповна зайнятість може бути як неплідний день чи неповний тиждень. Є і комбінований варіант: зменшення кількості робочих годин на день і кількості робочих днів на тиждень.

Законодавство не встановлює конкретну мінімальну чи максимальну тривалість неповного робочого дня. Вона визначається за згодою між роботодавцем та працівником, з урахуванням виконання посадових обов'язків та виробничої необхідності.

Переваги та особливості неповної зайнятості

Почнемо з того, що оплата праці при неповному робочому часі проводиться пропорційно до відпрацьованого часу або в залежності від виконаного обсягу робіт.

особливість роботи на неповний робочий день

При цьому працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу, мають такі самі трудові права та гарантії, як і працівники, які працюють повний робочий день, включаючи право на відпустку, лікарняні та інші соціальні пільги.

Кому підійде така робота?

Насамперед йдеться про сімейних працівників. Особливо якщо вони мають дітей, які вимагають більше уваги. Те саме стосується і опікунів. Неповний день точно сподобається студентам. Вони часто поєднують роботу та навчання, часто вибирають неповний робочий день для того, щоб встигати відвідувати заняття.

Такий варіант підійде і особам із обмеженими можливостями. Працівники з інвалідністю можуть працювати неповний робочий час за медичними показаннями або для полегшення умов праці. До цієї категорії входить і передпенсійний вік. Працівники передпенсійного віку можуть віддати перевагу неповному робочому дню для поступового переходу до пенсійного віку.

робота на неповний робочий день, кому точно підійде

Загалом такий вид зайнятості можуть розглядати різні працівники. Для цього необов'язково мати дітей чи бути опікуном когось. За згодою сторін працівник та її роботодавець може бути врегулювати це питання.

Це питання вигідне всім, адже працівник менше платить, а у працівника з'являється більше вільного часу. Щодо зарплати, то все залежить від спеціальності та попередніх домовленостей. Деякі спеціальності і так пропонують високу оплату праці, а тому працівник на неповний день все одно зароблятиме досить багато. Такий варіант може поєднуватися з дистанційною роботою, але так само за згодою сторін. Якщо обидві сторони це влаштовує, кожен отримує свою вигоду на законних підставах.

Читайте також