"Цукрова ейфорія" російської економіки закінчується: аналітики оцінили санкції

Звіт аналітиків про санкції в російській економіці
Звіт аналітиків про санкції в російській економіці

Санкції проти Росії є малоефективними, а Європа не бажає вкладати значні зусилля в їх посилення. Таку думку висловив The Economist у своїй аналітичній статті про санкції. The Washington Post у свою чергу опублікував заклик колишнього посадовця про послаблення санкцій Росії в обмін на звільнення незаконно утримуваних американців.

У зв'язку з оголошенням США нового пакету санкцій на підтримку України, обговорення ефективності санкційного режиму активізувалося в західних ЗМІ.

США ввели санкції проти майже 400 осіб та організацій, включаючи 123 компанії, більшість з яких з Росії та Китаю.

США також хочуть зміцнити санкційний режим проти Росії відносно банків, попереджаючи інші країни про можливість вторинних санкцій.

Керівник російського банку ВТБ визнає ефективність американських санкцій, але водночас Росія обходить європейські санкції, експортуючи товари іншими шляхами.

The Economist рекомендує Європі працювати з країнами Центральної Азії для посилення санкційного режиму, аналогічно до того, як Вірменія закрила компанії, які співпрацювали з Росією після отримання підтримки від Європи.

Також варто обмежити експорт нафти та газу з Росії, щоб зробити санкції більш ефективними.

Проте деякі аналітики надто оптимістично оцінюють стан російської економіки, зазначається професор Єльського університету.

The Washington Post опублікував заклик до президента США зробити звільнення американців, яких утримує Росія, пріоритетним завданням свого президентства.

Зняття санкцій має бути частиною переговорів про мир та нормалізацію відносин з Росією.

Джерело: Голос Америки

Читайте також