Деякі українські біженці у Норвегії можуть втратити тимчасовий захист

Умови для українських біженців в Норвегії стануть суворішими

Міністерство юстиції Норвегії видало нову інструкцію Директорату імміграції (UDI), яка передбачає зміну умов для українських біженців, які шукають притулку у цій країні. Зокрема, тепер українці з подвійним громадянством можуть втратити спеціальний статус, особливо якщо мають паспорт країни, яку вважають безпечною. Також вводяться обмеження на поїздки в Україну, що може призвести до втрати тимчасового захисту. До цих змін також відноситься заборона на виїзд до України за виняткових обставин.

Українські біженці раніше мали можливість їздити додому в рамках тимчасового захисту, проте це правило було скасовано. Відтепер, якщо іноземці, які отримали притулок у Норвегії, повернуться до країни, з якої тікали, вони можуть втратити посвідку на проживання.

«Якщо українці з тимчасовим колективним захистом подорожують туди й назад між Норвегією та Україною, це може означати, що вони більше не потребують захисту у Норвегії. Тепер я хочу однаково ставитися до українців та інших національностей щодо наслідків таких подорожей», – зазначила міністерка юстиції та громадської безпеки країни Емілі Енгер Мель.

Норвегія зіткнулася з проблемою перенаселення через потік українських біженців, тому планує ускладнити умови для прийому цих осіб. Влада планує зменшити виплати та змінити правила надання житла. Крім того, уряд Норвегії активно взявся за працевлаштування біженців, щоб стимулювати швидше працевлаштовуватись. За даними уряду, українські біженці у Данії працевлаштовані на 56%, а в Норвегії – на 18,1%.