"Дедалі більше ознак наближення українського наступу" - The New York Times

Стаття у The New York Times

Ознаки неминучого українського контрнаступу з'явилися у понеділок завдяки посиленню ударів з обох боків, переходу російських військ на оборонні позиції та навіть незрозумілого вибуху, який пустив під укіс потяг у Брянській області.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що війська "на фінішній прямій" у підготовці до початку контрнаступу, і що командири вирішуватимуть "як, де і коли".

День розпочався з того, що Росія провела широкомасштабну повітряну атаку проти України другу за чотири дні. У Павлограді, місті у центральній частині України, пошкоджені десятки будівель. Зокрема, школи та житлові будинки, а ракетні удари спричинили масштабну пожежу. У Києві та інших місцях передсвітанковий ландшафт гуркотів луною вибухів, коли засоби ППО збили 15 із 18 російських крилатих ракет.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Міноборони РФ заявило, що обстріл був "дальнобійним високоточним ракетним ударом повітряного та морського базування по об'єктах українського ВПК". Але щонайменше 34 особи, зокрема п'ятеро дітей, отримали поранення у Павлограді.

Але навіть коли РФ активізувала атаки, її сили обирають оборонні позиції на півдні. Британська військова розвідка заявила, що Росія "побудувала одні з найбільших систем військових оборонних споруд, які колись були у світі за багато десятиліть", не лише поблизу лінії фронту, а й "у глибині районів, які зараз контролює РФ".

Тільки з грудня російські військові втратили в Україні 20 тис. життів

У Білому домі оприлюднили нові оцінки, згідно з якими лише з грудня російські військові втратили в Україні приголомшливі 20 тис. життів. Загалом втрати з пораненими 100 тис. осіб.

Коли військові армії виходять із зими важких смертей без просування, українці, як і росіяни, посилюють натиск. Виникає все більше повідомлень про удари в глибокому тилу ворога на окупованій РФ території з очевидною метою послабити російські сили перед тим, що, як багато хто очікує, стане значно більшою битвою.

Наприкінці понеділка Україна повідомила, що її льотчики завдали чотирьох ударів по районах зосередження живої сили противника. За їх словами, ракетно-артилерійський обстріл вразив п'ять районів зосередження озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів та логістичний центр.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Українці мало що могли сказати про вибух, через який у понеділок зійшов із рейок потяг у Брянській області РФ, що стало останньою в низці очевидних атак на територію, що межує з Україною. Це вагони з нафтопродуктами та пиломатеріалами.

Україна зазвичай дотримується політики стратегічної невизначеності щодо ударів по території Росії, але її офіційні особи залишили за собою право завдавати ударів по цілям на території РФ, які використовуються для атак на українські міста.

У понеділок українські чиновники розділилися в питанні, як громадяни, які проживають у містах, які тепер контролює Росія, мають справлятися зі зростаючим тиском Кремля. Минулого тижня Володимир Путін підписав указ, за яким усі українці на окупованих територіях, які відмовляються від російських паспортів, можуть бути виселені зі своїх домівок та депортовані. Це остання ознака бажання Кремля русифікувати території України, які зараз під контролем РФ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Путін дав зрозуміти, що вважає окуповані території частиною Росії, дотримуючись націоналістичної риторики, яку використав для виправдання війни.

Уповноважений з прав людини України Дмитро Лубинець закликав українців, які живуть в умовах російської окупації, співпрацювати заради їхньої безпеки. "Беріть паспорт, виживайте, чекайте, доки звільнимо цю землю", - сказав він.

Але у понеділок віце-прем'єрка Ірина Верещук виступила з іншою заявою.

"Не беріть російські паспорти. Не співпрацюйте з окупантами. Чекайте на ЗСУ", - сказала вона.

Переклад Gazeta.ua