Депутати Держдуми пропонують звільняти від кримінального покарання за участь у війні

Законопроект про звільнення відповідальності військових

Депутати Держдуми внесли законопроект, який передбачає звільнення відповідальності військових, що беруть участь у війні з Україною. Про це повідомляє російське агентство ТАСС.

Документ носить тимчасовий характер, поширюється на правовідносини, що виникли до набуття ним чинності. Практика показала, що механізм робочий, запропоновані норми можуть бути систематизовані та винесені до окремих статей Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу

Законопроект внесли депутат Павло Крашенінніков, голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов та сенатор Андрій Клішас. Умови звільнення відповідальності включають отримання держнагороди, звільнення зі служби за станом здоров'я або через вік, звільнення через закінчення періоду мобілізації чи воєнного стану.

Згідно з депутатом Крашенінніковим, документ планує закріпити норму Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, яка буде діяти з 2023 року. Раніше прийнятий закон надав можливість громадянам, які вчинили кримінальні злочини, укласти контракт із Збройними силами РФ та забезпечував їм відповідні гарантії.

До цього часу, влітку, Держдума прийняла закон, який надає підставу для звільнення від кримінальної відповідальності. У разі укладання контракту із збройними силами країни-агресорки, справи підозрюваних призупинять, а вид покарання змінять на умовний термін.

Ситуація на фронті

Наразі окупанти зосереджують значні резерви у районі Новомихайлівки на Новопавлівському напрямку. Крім того, біля Авдіївки російські окупанти частково контролюють села Бердичі та Тоненьке. Захисникам вдалося зупинити просування ворога на цій ділянці фронту.

За 741-у добу російсько-української війни відбулося 76 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав два ракетних та 67 авіаційних ударів, а також здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.