Державна зрада, брехня в деклараціях, хабарництво: кому з нардепів оголошували підозри – інфографіка

Нещодавно правоохоронці повідомили про підозру у державній зраді одразу трьом одіозним колишнім і нинішнім народним депутатам Олександру Пономарьову, Євгену Мураєву і Вадиму Рабіновичу.

Загалом за час повномасштабної війни підозри у держзраді, шахрайстві, недостовірному декларуванні, хабарництві та інших злочинах отримали понад 40 нардепів різних скликань. Інфографіку опублікував портал "Слово і діло".

Підозри в державній зраді за час повномасштабної війни вручили Олегу Волошину, Іллі Киві (а також у посяганні на територіальну цілісність України; діях, спрямованих на повалення конституційного ладу; пропаганді війни та недостовірному декларуванні), Ренату Кузьміну, Рабіновичу, Пономарьову, Андрію Деркачу, Олексію Ковальову.

Також у жовтні 2021 року СБУ повідомляла про оголошення підозри у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації Віктору Медведчуку.

Усіх, крім Пономарьова, вже достроково позбавили мандата. Ковальова було вбито на окупованій території у Херсонській області.

У декларуванні недостовірної інформації запідозрили Михайла Волинця, Володимира Гевка, Артура Герасимова, Юрія Камельчука, Ірину Констанкевич, Наталію Королевську (вже позбавили мандата), Ганну Колісник, Ольгу Саладуху, Максима Пашковського та Маргариту Шол.

Нардепу Сергію Алєксєєву повідомили про підозру у шахрайстві. За даними слідства, він обманним шляхом заволодів $50 тис. громадянина Німеччини в обмін на нібито вирішення питання про надання статусу біженця.

Дмитра Ісаєнка підозрюють у зловживанні службовим становищем: правоохоронці викрили його на спробі незаконно заволодіти землею і майном Державного будівельного комбінату.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Людмилі Марченко повідомили про підозру у зловживанні впливом. Разом зі своєю помічницею, як вважає слідство, вона за гроші допомагала отримати дозвіл на виїзд за кордон через систему "Шлях".

Олександр Трухін, який до повномасштабної війни став учасником скандальної ДТП, вже встиг отримати і підозру, і вирок, і втратити мандат через пропозицію хабаря посадовцю.

Крім того, підозри з 24 лютого минулого року оголосили близько двом десяткам колишніх нардепів.

Підозри в злочинах, пов'язаних з національною безпекою державна зрада, колабораційна діяльність, допомога агресору, виправдання або заперечення російської агресії отримали Євген Балицький (колаборант, очолив окупаційну "адміністрацію" у Запорізькій області), В'ячеслав Богуслав, Мураєв, Володимир Олійник, Володимир Сальдо (колаборант, очолив окупаційну "адміністрацію" у Херсонській області), Дмитро Святаш, Олег Царьов, Володимир Сівкович, Павло Тищенко.

У зловживанні владою чи службовим становищем підозрюють Валерія Пацкана, Олександра Грановського.

Підозри, пов'язані з отриманням чи пропозицією хабара, оголосили Роману Насірову, Сергію Скуратовському (і ще за іншими статтями), Миколі Мартиненку, Максиму Микитасю.

У червні суд оголосив вирок Балицькому. Йому призначили15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Минулого місяця СБУ повідомила про підозру у держзраді Мураєву. За даними слідства, Мураєв використовував підконтрольний йому телеканал "Наш" для масового поширення кремлівських наративів в інформаційному просторі України.

Медведчук роками працював на ФСБ РФ, сказав начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.