Держдеп США різко відреагував на позицію Китаю у війні РФ проти України

Вашингтон не прийме жодних "мирних пропозицій" Китаю або інших країн, які дозволять Росії атакувати Україну знову.

Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Ведант Патель. Водночас, коментуючи заяву президента України Володимира Зеленського, який запросив у Київ лідера КНР Сі Цзіньпіна, він сказав, що США вітатимуть будь-яку державу, яка "здатна відіграти конструктивну роль" у цій війні.

"Важливо пам'ятати, що коли справа доходить до передбачуваної мирної пропозиції КНР, усе зрештою залежить від України", сказав Патель.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

США не приймуть пропозиції, яка дозволить росіянам зібрати нові сили та розпочати новий наступ проти України, додав дипломат.

Китай не може бути неупередженим посередником між Росією та Україною, адже Пекін і досі не засудив російське повномасштабне вторгнення. КНР продовжує торгувати з Москвою, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки у Білому домі.

Тим часом КНР уперто продовжує називати війну в Україні "кризою", "ситуацією" або "конфліктом".

Китайський лідер Сі Цзіньпін також проігнорував прохання президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Глава Китаю відмовився від телефонної розмови з американським президентом.

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай. У січні-лютому РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.