Директор ЦРУ спрогнозував, коли Україна зможе перехопити наступальну ініціативу

Україна може перехопити наступальну ініціативу з допомогою США

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що за допомогою Сполучених Штатів Америки, Україна може до кінця цього року або ж на початку 2025 року перехопити наступальну ініціативу на фронті. Він вважає, що це дуже важливо для України, європейської безпеки та американських інтересів у світі в довгостроковій перспективі.

За словами Бернса, якщо Конгрес затвердить додаткову допомогу Україні, то тут є реальна можливість закріпити стратегічний успіх України та стратегічну поразку для Росії. Він також зазначив, що з допомогою Україна зможе завдавати Росії втрат і по окупованому Криму, і по Чорноморському флоту. Це дозволить Україні перевести переговори з позиції сили.

Альтернативний сценарій, якщо США відмовлять у допомозі, полягає в тому, що Україна може втратити великі території у 2024 році, і світ побачить ще більше конфліктів.

«Один високопоставлений український партнер розповів мені, що сталося [в боях за Авдіївку]. Він сказав – наші люди билися так довго і так відчайдушно, як тільки могли, у нас закінчилися боєприпаси, а росіян менше не ставало», – розповів директор ЦРУ.

Бернс застеріг сенаторів, що відмова від допомоги Україні буде великою та історичною помилкою для США. Вирішення про надання додаткової допомоги залежить від рішення Конгресу.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден провів зустріч з лідерами Конгресу щодо допомоги Україні та фінансування уряду, щоб уникнути шатдауну.

Також були проведені приватні зустрічі з республіканцями щодо нового пакету зовнішньої допомоги, включаючи обмеження на кордоні США з Мексикою. Альтернативний законопроєкт, який передбачає скорочення військової допомоги, не отримав підтримку демократів у Палаті представників США.