Долар рвонув угору: курс майже 42 гривні за "зелений" - ще не межа?

Картинка підтримують актуальну новину про курс долара
Картинка підтримують актуальну новину про курс долара

Українцям розповіли, чому Національний банк дозволяє українській валюті девальвувати.

Національний банк України впровадив політику лібералізації валютної політики, що призвело до послаблення гривні. Протягом 2024 року гривня втратила 7% своєї вартості порівняно з основними іноземними валютами, досягнувши курсу 41 гривні за долар.

Національний банк пояснив, що така політика є необхідною у сучасній економічній ситуації. Проте багатьох українців турбує можливість девальвації гривні до некомфортного рівня.

"Це - природний розвиток подій. Якби НБУ не хотів цього, то не робив би таких кроків", - пояснив виконавчий директор експертного центру Case Ukraine Дмитро Боярчук.

За його словами, послаблення обмежень - це постановка монетарної влади на обмін добровільними кроками. У Національному банку тепер очікують позитивної реакції від бізнесу.

Також завдяки послабленню валютних обмежень українські компанії активно виводять гроші за кордон - для виплати дивідендів та оплати кредитів.

На даний момент Нацбанк задовольняє попит на валюту. У травні він продав 3,1 мільярда доларів, а в червні ще 3 мільярди. Такі показники вже виходять за межі плану.

Нагадаємо, що Національний банк продовжив термін повернення експортної виручки для аграрних виробників з 90 до 120 днів. Також він дозволив бізнесу виводити валюту за кордон та скасував дедлайн для проведення розрахунків за міжнародними контрактами. Українські оборонні компанії також отримали деякі послаблення.

Прогнозується, що подальший курс гривні буде залежати від ситуації на фронті. Крім цього, Федеральний резерв США та Європейський центральний банк розпочали політику здешевлення своїх валют. Національний банк буде реагувати в разі погіршення ситуації.

Ціни на долар та євро в середині липня ще не визначені.

Читайте також