Два головні віруси сезону. Як захиститися та хто у зоні ризику

В Україні розпочався осінній епідемічний сезон, який прогнозують складнішим за минулорічний. Крім звичайних сплесків грипу та ГРВІ, поширення Covid-19 також стає все більшим.

Медичні фахівці попереджають, що особливо уразливі до захворювання будуть люди, які перевищують 60 років або мають хронічні недуги. Єдиний спосіб запобігти важким ускладненням від небезпечного коронавірусу - це вакцинація.

Лікарі і науковці повторюють, що саме літні люди, у яких з віком знижується імунітет і які страждають на хронічні хвороби, найбільш схильні до коронавірусу, особливо до його нових штамів.

Згідно зі словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, базовий курс вакцинації включає дві дози і одну підсилювальну.

Другу підсилювальну дозу рекомендується робити через п'ять місяців після другої дози.

Завдяки вакцинам можливо знизити ризик важкого перебігу хвороби навіть у випадку, якщо літня людина вже отримала весь необхідний курс вакцинації. Нагадаємо, що в Україні кількість таких літніх людей досить незначна.

Відзначені вакцини захищають від летальних наслідків коронавірусу.

Вакцини проти грипу та проти Covid-19 можна отримати за один візит до лікаря.

Україна надає безкоштовну вакцинацію від Covid-19, незважаючи на війну. Вакцину від грипу можна придбати в аптеках.

Важливо зазначити, що вакцинація від Covid-19 не захищає від грипу і навпаки, тому для повної безпеки варто отримати обидві вакцини.

Це особливо важливо для дорослих дітей, у яких є літні батьки та бабусі-дідусі. Ці люди найбільш вразливі та можуть захворіти від молодших членів родини. Тому безпека літніх людей залежить від дітей та їхньої турботи.

Лікар-інфекціоніст Федір Лапій заявив, що щеплення проти обох вірусів одночасно є безпечним та ефективним.

Проєкт USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров'я" зосереджений на допомозі уряду України у протидії загрозам громадському здоров'ю та виконанні критично важливих функцій. Протягом року проєкт вже успішно реалізовується в Україні, забезпечуючи захист здоров'я населення в кризовий період.

Цієї осені кожен українець повинен отримати вакцину проти грипу та Covid-19. Інфекціологи сподіваються, що широке використання цих вакцин допоможе запобігти поширенню хвороб у цьому епідемічному сезоні.