Двомовність у дітей. Мовний омбудсман пояснив, як із цим боротися

Діти говорять двома мовами
Діти говорять двома мовами

Українська мова повинна стати мовою домашнього спілкування - каже мовний омбудсмен

Уповноважений із захисту мови Тарас Кремінь вважає, що для ефективної боротьби з двомовністю серед дітей необхідно, щоб українська стала мовою домашнього спілкування. Він зазначає, що мова, якою діти спілкуються позаурочний час, залежить від дорослих. Тому в Україні існують мовні курси для батьків. Він також додає, що поведінка і культура батьків, а також освіта і авторитет освітян впливають на молодь і її мову спілкування через 5-10 років.

За словами Кременя, мовні курси повинні бути не лише окремими заходами, але й доступними для всіх батьків. Це можуть бути розмовні клуби, зустрічі з цікавими людьми, ознайомлення з українською літературою. Уповноважений наголошує, що в Україні вже є такі курси, але про них треба більше говорити.

Тарас Кремінь нагадує про дослідження Державної служби якості освіти, яке показує, що кількість учнів, їхніх батьків і вчителів, які вважають українську мову рідною, зменшилася. Менше 40% учнів спілкуються тільки українською, а близько 20% спілкуються на рівних долях українською і російською. Однією з причин двомовності є звичка спілкуватися недержавною мовою та російська мова спілкування в сім'ї.

Кремінь закликає державу підтримати розповсюдження української мови вдома і всюди. Він наголошує, що сьогодні в Україні українська мова повніша, ніж колись за роки незалежності. Мовний омбудсмен також зазначає, що двомовність у дорослих може призвести до мовної шизофренії, коли людина одночасно використовує декілька мов без визначеного пріоритету української. Він стверджує, що це шкідливо і загрожує національним інтересам.

Кремінь наголошує, що через двомовність існує ризик привернутих до російської православної церкви і національній позиції, а також місцеві супротивники розмови з Росією. Він закликає бути обережними і дотримуватися мовного закону в усіх сферах суспільного життя на території України.

Міністерство освіти та науки підтримало заборону спілкування російською мовою на перервах у школах. Київ займає перше місце за кількістю скарг на порушення мовного закону.

Читайте також