Експерт назвав головну перевагу винищувачів F-16

Винищувачі F-16
Винищувачі F-16

Україну почали постачати перші літаки F-16, які надають наші союзники. Один з основних аргументів для вибору F-16 для передачі Україні є його універсальність.

Про це розповів льотчик-випробувач першого класу, полковник Повітряних сил ЗСУ Олександр Лиходід.

"Ця машина дійсно може виконувати багато різних завдань. По-перше, вона може працювати як в повітрі, так і на землі. По-друге, це дуже поширений літак, який літає в 25 країнах світу. Цілком важливим є те, що його виробництво здійснюється в Європі, у Бельгії, з чого випливає можливість повного зібрання літака в Європі. Крім того, з 1974 року, коли перший F-16 піднявся в повітря, цей літак постійно удосконалюється в технологічному плані", - розповів льотчик-випробувач першого класу.

Він також зазначив, що навчання пілотів для польотів на цьому літаку може проводитися не лише в США.

"Ще одним перевагою цих літаків є можливість навчання пілотів в будь-якій європейській країні, яка активно використовує ці літаки, де є спеціальні тренажери, команда інструкторів та інше. Ще однією перевагою є наявність запчастин до них, які виробляються набагато більше, що уникне тривалого очікування у разі поломки", - додав експерт.

За словами Лиходіда, ще однією перевагою F-16 є те, що він відомий всім, зокрема європейським країнам.

"Тому, у разі непередбачених обставин в Україні, літак може без проблем приземлитися в Румунії, Польщі, Словаччині, Болгарії та інших країнах. Отже, переваги F-16 очевидні. Саме це пояснює вибір союзників України на користь цього літака. Це гарантує, що в Україні не буде проблем з експлуатацією, ремонтом та обслуговуванням", - підбив підсумок Олександр Лиходід.

Читайте також