Єврокомісар розповів, які продукти Польща хоче заборонити імпортувати Україні

Польський єврокомісар наполягає на обмеженні української агропродукції

Єврокомісія працює над новим рішенням щодо продовження режиму вільної торгівлі з Україною. Проте польський єврокомісар Януш Войцеховський вимагає включити певні обмеження для української агропродукції. Він відправив лист президентці Єврокомісії та погрожував не підтримати рішення, якщо його вимоги не будуть враховані.

Це моє велике завдання на 2024 рік, подбати, щоб у новому рішенні були впроваджені достатньо сильні захисні положення, щоб у нас знову не було якоїсь кризи, пов'язаної з надмірним постачанням

Він особливу увагу звертає на обмеження для м'яса птиці та цукру з України, оскільки їх імпорт значно зріс. Він вказує на загрози для конкурентоздатності українського імпорту для європейського бізнесу. Також Войцеховський вбачає відкритий ринок ЄС для української агропродукції як сприяння Росії.

Росія витіснила Україну з ринків в Азії, змусивши її переорієнтуватись на європейський ринок, а це створює дестабілізацію у Польщі та інших країнах-сусідках. Так Москва виграє двічі

Зауважимо, що єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс хоче послабити захисні механізми і навіть запровадити тимчасову заборону на імпорт продукції у разі її різкого напливу. Від президентки Єврокомісії, Урсули фон дер Ляєн, також очікуються схожі позиції.

Нагадаємо, польські фермери відновили блокування пункту пропуску "Шегині-Медика" після того, як ембарго на експорт українських товарів до Польщі було оголошено безстроковим.