Європа схвалила реформу міграційного законодавства: що зміниться для біженців з України

Європарламент схвалив реформу сфери притулку та міграції ЄС

Європарламент схвалив пакет документів, які стосуються реформи системи притулку та міграції. Всі десять законодавчих ініціатив, які були підготовлені Єврокомісією, отримали підтримку. Ці закони повинні пройти ще й схвалення Радою ЄС, яка складається з представників країн-членів Євросоюзу. Проте для українців ця реформа мало що змінить, оскільки її основна мета - боротьба з нелегальною міграцією, а українці, які подають заяви на притулок, мають офіційний статус.

Реформу критикують як ліві, так і праві партії, а також керівництво деяких країн ЄС, зокрема Польщі та Угорщини. Її схвалено з незначною перевагою - приблизно 300 депутатів підтримали закони, і приблизно 260 - проголосували проти.

Ліві та правозахисні організації, включаючи Amnesty International, критикують реформу за ускладнення умов отримання притулку в ЄС та спрощення процесу депортації нелегальних мігрантів. Правопопулісти, навпаки, вважають, що реформа недостатньо жорстка до мігрантів. Представники деяких країн Східної та Центральної Європи також критикують механізм солідарності з країнами, які приймають багато мігрантів, такими як Італія, Іспанія і Греція.

Закони, над якими працювали майже 10 років, починаючи з 2015 року, коли ЄС стикнувся з масовою міграційною кризою, включають прискорення процедур, пов'язаних з притулком. Наприклад, у деяких випадках рішення про відмову в притулку можуть прийматися миттєво на кордоні. Також планується спростити процедуру депортації до країн, які ЄС вважає безпечними.

Механізм солідарності передбачає розподіл мігрантів-заявників на притулок за квотами в інших країнах ЄС (зараз вони мають залишатися в першій країні ЄС, в яку потрапили). Якщо якась країна не згодна приймати біженців, вона повинна надати фінансову допомогу іншим країнам ЄС, які їх приймуть.

"Нові правила будуть "справедливими" по відношенню до тих, хто має право на притулок, "твердими" по відношенню до тих, хто його не має, і "жорсткими" щодо тих, хто сприяє нелегальній міграції", - заявила глава Європарламенту Роберта Метсола.