Євросоюз готує "потужний" пакет санкцій проти РФ: що до нього увійде

Євросоюз готує нові санкції проти Росії

Євросоюз розпочав підготовку 14-го пакета санкцій проти Росії, який планують ухвалити навесні 2024 року. Про це повідомив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс під час виступу у Європарламенті.

Нові санкції спрямовані на зменшення можливостей Росії обходити вже існуючі обмеження. Країни Євросоюзу будуть продовжувати тиск на Росію, поки Кремль не припинить акти агресії проти України.

Це означає робити все можливе, щоб позбавити кремлівський режим здатності вести війну, забрати у його військової машини джерела доходу, ключові товари та критичні технології. ЄС досягає цього шляхом запровадження серії жорстких і потужних санкцій, які ми координуємо зі США

За словами Домбровскіса, попередні 13 пакетів санкцій вже працюють, але можуть бути ще більш ефективними.

Ми почали підготовку 14-го пакету санкцій, який має бути прийнятий навесні. Він включатиме великий перелік заходів з сильним запобіганням обхіду, зокрема, у морському секторі, оскільки Росія продовжує намагатися порушити ліміт цін на експорт нафти.

Євросоюз також шукає способи зупинити обхід санкцій через західні дочірні компанії, що працюють поза межами Євросоюзу.

За поглядом ЄС, материнські компанії в ЄС, що мають вплив на бізнес-операції своїх закордонних дочірніх компаній, можуть нести відповідальність за операції, здійснювані цими дочірніми компаніями. Ми продовжимо тиснути на Росію і тих, хто її підтримує, де б вони не були. Ми продовжуватимемо переслідувати наближених до Путіна і тих, хто допомагає РФ обійти санкції чи поповнити її військовий арсенал

Джерело: ТСН