Financial Times розкрила, за яких умов Росія застосує ядерну зброю

Російські військові відрепетирували застосування ядерної зброї проти Китаю

За інформацією з військових файлів, російські військові провели навчання з використання тактичної ядерної зброї на ранній стадії конфлікту з Китаєм. Ці секретні документи були складені з 2008 по 2014 роки і містять сценарії підготовки до вторгнення Китаю.

У цих документах описується поріг застосування ядерної зброї, який є нижчим, ніж Росія раніше визнавала публічно. Експерти вказують, що навіть документи, які вже мають більше 10-річну історію, залишаються актуальними для російської військової доктрини.

«Ми вперше бачимо, що подібні документи публікуються у відкритому доступі. Вони показують, що оперативний поріг застосування ядерної зброї досить низький, якщо бажаний результат не може бути досягнутий звичайними засобами», – заявив Олександр Габуєв, директор Російського Євразійського центру Карнегі в Берліні.

Ці матеріали демонструють, що Росія розглядає свій ядерний арсенал як наріжний камінь своєї оборонної політики і готує війська до завдавання першого ядерного удару в певних бойових умовах.

Потенційні сценарії застосування тактичної ядерної зброї РФ

У одному з документів викладено критерії потенційного ядерного удару, включаючи висадку противників на території Росії, ураження підрозділів, відповідальних за охорону прикордонних територій, або напад з використанням звичайної зброї.

Інші потенційні сценарії передбачають знищення російських підводних човнів, крейсерів та аеродромів, а також використання ядерної зброї для стримування держав від агресії та зроблення російського флоту більш ефективним.

Стосовно України, експерти вважають, що в Росії вищий поріг для використання тактичної ядерної зброї, оскільки Київ не має власного ядерного потенціалу або можливості здійснити наземне вторгнення масштабу, подібного до США або Китаю.

При цьому, російська влада вважає, що ядерний удар по Україні призведе до ескалації конфлікту та до втручання США або Великої Британії.

Офіційні представники США також піднімають питання про можливі плани Росії розмістити протисупутникову ядерну зброю у космосі.