Фінляндія полегшить українським біженцям доступ до житла

Фінляндія планує спростити процес відбору мешканців для субсидованого житла, що надається державою, зокрема для українських біженців. Можливо, скасують вимогу річного дозволу на проживання для українських біженців, які потребують тимчасового притулку, пише bnnbreaking.com.

Міністерство навколишнього середовища відкрило дискусію з громадськістю щодо змін у законодавстві, які спрямовані на полегшення доступу українських біженців до субсидованого житла. Головна ідея полягає у зміні критеріїв відбору мешканців, а також можливому скасуванні річного дозволу на проживання для українських біженців, які тимчасово потребують житла.

«Вибір мешканців базується на соціальній доцільності та фінансовій потребі. Дехто з українських біженців потребував поселення у державні квартири. Дозволи на проживання, надані на підставі тимчасового захисту, викликали складнощі з тлумаченням у муніципалітетах та асоціаціях власників квартир, оскільки не мали терміну принаймні один рік, як це вимагається при відборі мешканців», - зазначають у поясненні до поправок.

Наразі, для участі у житлових програмах з субсидіями, Центр фінансування та розвитку житла Фінляндії вимагає однорічний дозвіл на проживання.

Також варто відзначити, що субсидоване житло в містах Фінляндії коштує дешевше. Орендна плата за державною програмою регулюється. Пріоритет надається особам з найнижчим доходом, які терміново потребують житла.

Опитування та плани біженців

За опитуваннями, кількість біженців, які планують повернутися до України, зменшилася з 77% до 65% у порівнянні з минулим роком. Зростла частка людей, які ще не визначилися щодо повернення (з 18% до 24%) і тих, хто не має надії повернутися (з 5% до 11%).