Газпром: Європа досі сидить на російській газовій голці

За словами глави російської корпорації "Газпром" Олексія Міллера, Російський газ продовжує поступати до країн Євросоюзу, навіть тих, які офіційно відмовилися від його споживання. Він заявив про це в ефірі телеканалу "Росія-1".

Міллер пояснив, що магістральний газопровід не має національного забарвлення, тому підтвердити поставки для конкретних країн-отримувачів є складним завданням. Він також зазначив, що Москва знає, що російський газ досягає країн ЄС через треті держави, навіть в тих випадках, коли вони заявили про відмову від його споживання.

Олексій Міллер повідомив про поставки російського газу у Баумгартен, де знаходиться газовий хаб Австрії, з якого газ подається до інших країн ЄС. Він зазначив, що постачання здійснюється завдяки транзиту через Україну.

Глава "Газпрому" також заявив, що Російський газ продовжує постачатися до Південно-Східної Європи згідно підписаних контрактів, навіть у тих країнах, які заявляють, що не мають російського газу на своєму ринку.

У листопаді Литва заборонила імпорт, завантаження та дегазацію російського СПГ. Крім того, Євросоюз надалі активно закуповує енергоносії в Росії, зокрема зріджений природний газ (ЗПГ).