Генерал оцінив, коли та як Україна може перейти у наступ

Генерал у допиту показує на карті
Генерал у допиту показує на карті

Російським сухопутним військам не вдається захопити великі ділянки території протягом останніх пів року, стверджує Мік Раян, генерал-майор у відставці австралійської армії в своїй статті для видання Foreign Affairs.

Російська армія продовжує наступати на декількох фронтах, проте уже найкращі та найефективніші військові формування не зможуть продовжувати наступ назавжди. Раян вважає, що після такого значного втрати військ, вікно можливостей для Росії може скоро закритися.

У течінні понад пів року Росія здатна підтримувати теперішній темп наступу, але ймовірно, що це триватиме ще лише місяць чи два. Війська все ж таки можуть проводити обмежені наземні та повітряні атаки, але в набагато скромніших масштабах. Це означає, що Україна повинна почати готуватися до того, як якнайкраще використати майбутнє ослаблення Росії.

Це буде нелегко, однак Україна може уважно вивчати поле бою для виявлення ознак слабкості Росії. Вона може співпрацювати з НАТО для проведення навчань та підготовки до нових контрнаступів. Крім того, вона може розробити нову концепцію перемоги, яка дійсно спроможна зробити військове положення Росії непродуктивним.

Раян зауважує, що сухопутні війська, які використовувалися на півдні України, не мали достатньо колективних навчань високого рівня перед контрнаступами 2023 року, а також обмаль досвіду одночасних операцій на батальйонному або бригадному рівні. Найбільш досвідчені підрозділи залишилися на сході країни, а часу на створення та підготовку нових бригад просто не вистачило, щоб вони були висококомпетентними в проведенні одночасних загальновійськових операцій вищого рівня.

Для того, щоб мати шанс на успішні наступальні операції у 2025 році, Україні потрібно виправити цей недолік. Частково це буде потребувати підтримки з боку США і партнерів з НАТО, особливо коли йдеться про підготовку керівників і планувальників вищого рівня. Але Київ може взяти на себе ініціативу і забезпечити кращу підготовку новобранців на базовому рівні.

Наразі Україна проводить удари по трьох ключових цілях: російській нафтовій промисловості, стандартним військовим об'єктам, таким як аеродроми, штаби, резерви військ, системи протиповітряної оборони і логістичні вузли, а також проти Криму та Чорноморського флоту Росії. У наступних кількох місяцях Україні доведеться приймати складні рішення щодо пріоритетів щодо цих цілей та кількості зброї, яку тримати в резерві.

Київ може вирішити розпочати бойові дії на кількох напрямках, щоб створити невизначеність щодо місця зосередження своїх основних зусиль або з'ясувати, який напрямок є найбільш вразливим. Успішний контрнаступ у будь-якій точці вимагатиме попередніх тривалих ударних операцій, великої кількості розвідувальних даних і запасів зброї

Щоб досягти успіху, Україні потрібно нагадати своїм партнерам, що війна не може закінчитися, поки Путін вірить, що може перемогти.

Джерело: ZN.UA

Читайте також