Генштаб повідомив, скільки хімічних атак застосувала Росія з початку широкомасштабної війни

Росія використовує хімічні атаки - Генштаб
Росія використовує хімічні атаки - Генштаб

Російські окупанти за останній час здійснили 815 хімічних атак на українські військові позиції. Про це повідомили в пресслужбі Генштабу Збройних Сил України.

Зазначено, що мобільні групи та інші підрозділи російських сил зафіксували 815 випадків застосування їхніми бойовими підрозділами боєприпасів, що містять отруйні хімічні речовини. Лише за січень 2024 року було зафіксовано 229 таких випадків.

Головними засобами, що використовуються ворогом, є гранати, такі як К-51, РГР, РГ-Во, які містять хімічну речовину CS, що заборонена статутом Конвенції про хімічну зброю.

Процес відбирання проб ґрунту, рослинності та уламків боєприпасів для подальших аналізів здійснюють підрозділи хімічної розвідки.

Всі документовані випадки застосування небезпечних хімічних речовин додаються до матеріалів відкритого кримінального провадження та передаються слідчим органам для подальших слідчих дій.

ЗСУ просунулися поблизу Авдіївки

За даними аналітичного центру ISW, українські військові продовжують просуватися ближче до міста Авдіївка на Донбасі.

Костянтин Машовець, український військовий оглядач, повідомив, що гвардійським танковим арміям Російської Федерації не вдалося оточити українські позиції біля траси Р07, проте є підозри, що російські війська готуються до нового нападу.

У березні 2022 року було зафіксовано бойові дії між російськими та українськими військами в Херсонській області.

Данія готується до можливого нападу РФ

Міністерство оборони Данії стверджує, що Росія може напасти на країну члена НАТО. Міністр Троельс Лунд Поульсен наголосив на тому, що РФ має значні можливості виробництва зброї.

Він додав, що хоча безпосередньої загрози для Данії немає, але НАТО може стикнутися з гібридними атаками, спрямованими на дестабілізацію ситуації в одній з країн-членів Альянсу.

Читайте також