Глава Асоціації малого та середнього бізнесу попередив про наслідки підвищення вартості електроенергії

Збільшення тарифів, до якого вдаються державні монополії, зокрема, щодо вантажних перевезень та передачі та диспетчеризації електроенергії, може призвести до зруйнування основи економіки, якою є реальний бізнес, і його замінять іноземні компанії. Саме тому влада та суспільство повинні вирішувати вже зараз, якою вони хочуть бачити Україну після перемоги, та вживати заходів, щоб запобігти такому сценарію. Про це заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Бізнес – це основа економіки. І якщо ми втратимо національний бізнес, то він як сам по собі не зникне, просто його прийде робити хтось інший. Наразі ми будуємо національну економіку – у нас є національні підприємства, виробники, транспортні компанії, логістика, роздрібні мережі. Але якщо ми втратимо ці компанії через постійне зростання тарифів, тут займуться польські компанії, американські», – пояснив він.

Він зауважив, що бізнес – ресурс не безмежний, і хоча його важко знищити, але це абсолютно можливо зробити шляхом постійного зростання тарифів.

«Наразі, на жаль, це саме відбувається – ми знищуємо національний бізнес. Все одно, свідомо чи несвідомо, але це відбувається, оскільки багато підприємств уже знаходяться на межі виживання, а є такі, що вже вирішили релокуватися в інші країни. Саме тому нам потрібно вже зараз ставити собі це питання і боротися за економічну безпеку нашої країни», – підбив підсумок Соболь.

Нагадаємо, Національна комісія, що займається регулюванням у сфері енергетики та комунальних послуг, затвердила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу. Очікується, що після зростання тарифів дохід державного монополіста «Укренерго» становитиме 58,7 млрд гривень.

З свого боку директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик заявив, що Укренерго постійно ініціює підвищення тарифу на електроенергію, але це викликає все більше питань щодо керівництва компанією, яке приймає збиткові рішення та проводить непрозорі закупівлі. Тому, ураховуючи кризовий стан українського бізнесу, компаніям варто переглянути свої витрати та звернутися за фінансовою допомогою до міжнародних партнерів, а не знищувати промисловість.