Голова Оборонного комітету Бундестагу пояснила, чому вона проти передачі Україні німецьких літаків

Голова оборонного комітету Бундестагу, доктор Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, була ключовою фігурою в отриманні Україною танків "Леопард", але вона виступила проти поставок винищувачів "Торнадо". Вона пояснила своє рішення в інтерв'ю "Головкому": "Ми не скорочуватимемо підтримку України через війну в Ізраїлі".

Штрак-Циммерманн наголосила на важливості фактору часу і зазначила, що Росія мала достатньо часу підготуватися до можливих поставок танків та бронетехніки.

"У питанні поставок німецьких бойових літаків я маю іншу позицію. Мова не йде про F-16. Поставки цих літаків - це добре і розумно, і чудово, що це скоро почнеться, і F-16 можуть бути передані Україні. F-16 були створені в 70-х роках для запобігання можливому нападу країн Варшавського договору на НАТО і Берлін. F-16 повинні були зруйнувати відповідні аеродроми, щоб уникнути такого нападу на ранній стадії. Німці ніколи не літали на F-16. У порівнянні з ними "Єврофайтери" - набагато складніші платформи, і навіть найбільш досвідчені українські пілоти не зможуть навчитися користуватися ними за короткий період часу. Тому я була проти", - підкреслила Марі-Агнес Штрак-Циммерманн.

Щодо винищувачів "Торнадо", які були побудовані під час Холодної війни, голова оборонного комітету Бундестагу заявила, що вони залишатимуться на озброєнні Німеччини до кінця 20-х років. Потім їх будуть поступово заміняти американські F-35.

Міністерство закордонних справ України запропонувало Німеччині передати Україні 93 винищувачі Tornado, які планують зняти з експлуатації. Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник заявив, що у нього є "творча пропозиція" стосовно заміни цих літаків на винищувачі F-35.

Варто відзначити, що Німеччина ставить під сумнів подвоєння військової допомоги Україні у 2024 році через брак бюджетних коштів.