ГУР України планувало напад на "вагнерівців" у Малі - ЗМІ

ГУР планувало напад на вагнерівців у Малі
ГУР планувало напад на вагнерівців у Малі

Керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов з 2023 року мав намір напасти на бойовиків "Вагнера" у Малі, допомагаючи повстанцям-туарегам, повідомляє The Times.

За даними видання, воєнна хунта Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною через підтримку повстанців у країні, які розгромили бойовиків з групи "Вагнер".

The Times посилається на документи Агентства національної безпеки США, згідно з якими українські розвідники планували атакувати бойовиків ПВК "Вагнер" під час їх міжнародних місій.

Речник ГУР Андрій Юсов заявив, що українські розвідники надавали повстанцям "інформацію для проведення успішної військової операції".

Також повідомляється, що протягом останнього року українські спецпризначенці також брали участь в операціях проти бойовиків "Вагнера" в Судані.

Юсов додав, що "ви побачите більше такого в майбутньому".

Міністерство закордонних справ України заявило, що рішення розірвати дипломатичні відносини з Києвом було "недалекоглядним і поспішним". Там назвали цей крок "гідним жалю" і заявили, що Малі пішла на це "без проведення ретельного вивчення фактів і обставин... і без надання будь-яких доказів причетності України".

Наприкінці липня повстанці-туареги з руху CSP-PSD опублікували інформацію про розгром колони найманців ПВК "Вагнер" в Малі. За їх даними, бойові дії відбулися 25 і 26 липня біля кордону з Алжиром.

Втрати "Вагнера" в Малі є найбільшими за межами України з 2018 року, коли під час сутичок з американськими військами в Сирії було вбито до 200 бойовиків.

5 серпня стало відомо, що воєнна хунта Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною. Перехідний уряд країни звинуватив Київ у підтримці повстанців-туарегів у розгромі колони малійських військових та російських найманців ПВК "Вагнер".

Джерело: РБК-Україна

Читайте також