Хто дає гроші Україні? Названа найбільша п’ятірка кредиторів

  • Найбільшими донорами міжнародної допомоги для України є Євросоюз та Європейський інвестиційний банк, США, МВФ, Канада та Світовий банк. США надали 84% усього отриманого гранту.
  • У плані Маршала, що стосувався відновлення Європи після Другої світової війни, 91% становили гранти, а кредитна допомога використовувалася для інвестиційних проєктів. Основним аспектом плану було економічне відновлення та інтеграція в світову економіку.
  • Умови отримання майбутньої допомоги не зміняться поки триває війна. Допомога буде надаватися у формі пільгових кредитів та грантів для підтримки державного бюджету.
  • За 2022-2023 роки Україна отримала 66,5 млрд доларів міжнародної допомоги, з яких 27,3 млрд складають гранти. За перші дев'ять місяців 2023 року отримано 32 млрд доларів допомоги, з яких лише близько 30% є грантовими. Ця частка недостатня для забезпечення боргової стійкості.

Ексголова Ради НБУ зазначив, що вартість обслуговування позик також має велике значення для боргової стійкості. Середня вартість обслуговування всіх кредитів станом на жовтень 2023 року складає близько 2,1% річних. Обслуговування кредитів МВФ обійдеться Україні у 8% річних.

За словами Данилишина, твердження про те, що МВФ надає найдешевші кредити у світі, не відповідає дійсності. Наприклад, кредити, надані Францією, Японією та Канадою, мають нижчі відсоткові ставки в порівнянні з кредитами МВФ.

У 2023 році Україна отримала 404,9 млрд гривень грантової підтримки, найбільше коштів надало США. За попередніми прогнозами, якщо не виникне проблем з макрофінансовою допомогою, курс долара у 2024 році буде 41,4 гривень за долар.

Джеймі Дімон, головний виконавчий директор JP Morgan, вважає, що конфлікт між Ізраїлем та Газою може мати серйозні наслідки для світової економіки.