Інфляційні тенденції 2023 року

У листопаді 2023 року річний рівень інфляції скоротився до 5,1% порівняно з 5,3% у жовтні. Базова інфляція в річному вимірі також знизилася до 5,7% з 6,8% відповідно. Таким чином, загальна і базова інфляція зараз знаходяться в межах цільового діапазону Національного банку України.

З початку 2023 року триває тенденція зниження інфляції (у грудні 2022 року рівень інфляції становив 26,6%). У листопаді 2023 року місячний приріст інфляції становив +0,5%, що менше, ніж у листопаді минулого року (+0,7%).

Категорії товарів та послуг, ціни на які зросли нижче середнього, включають продукти харчування, одяг та взуття, предмети домашнього вжитку та побутову техніку, послуги зв'язку та відпочинку. З іншого боку, ціни на алкогольні та безалкогольні напої, послуги електропостачання, охорони здоров'я, освіти, проживання та харчування зросли значно вище середнього.

Фактичні показники інфляції поточного року виявилися нижчими, ніж прогнозували Уряд, Національний банк України та міжнародні організації, які очікували інфляцію на рівні 20-30%. Оновлений прогноз Національного банку України з жовтня передбачає річну інфляцію на рівні 5,8%, тоді як рік тому Національний банк України прогнозував 20,7%.