Українських біженців "заманюють" виплатою грошової допомоги: нова схема шахраїв

Шахраї використовують ім'я УВКБ ООН та ЮНІСЕФ для розсилки шахрайських повідомлень

Спамери розсилають SMS та Telegram-повідомлення, які виглядають так, наче їх надсилає УВКБ ООН та ЮНІСЕФ в Словаччині, де повідомляється про виплату допомоги українцям.

У самому УВКБ ООН наголосили, що такі повідомлення вони не використовують, і закликали громадян України бути обережними.

Українцям порекомендовано бути бджілими та не довіряти потенційно шахрайським SMS або Telegram-повідомленням, які, на вигляд, пов'язані з програмами грошової допомоги від цих організацій.

Як захистити себе від шахраїв

Щоб уникнути стати жертвою шахраїв, важливо запам'ятати, що УВКБ ООН та ЮНІСЕФ у Словаччині завжди дотримуються структурованого порядку виплати грошової допомоги, який завжди публікується на їхніх офіційних каналах, таких як веб-сайт та Телеграм-канал.

Також варто пам'ятати, що для того, щоб отримати грошову допомогу, необхідно особисто з'явитися для реєстрації. Крім того, грошова допомога в Словаччині надається тільки у євро, в той час як шахраї в повідомленнях заявляють про виплати у гривні.

Також людям, які отримали право на отримання допомоги, надсилають SMS з детальною інформацією про суму та спосіб отримання.

Також важливо зазначити, що повідомлення від УВКБ ООН та ЮНІСЕФ завжди надходять лише з офіційних доменів, зокрема "unhcr.org".

Попередження щодо інших способів шахрайства

Раніше українці попереджали про шахрайські схеми, пов'язані з фейковими посилками від Нової пошти та Укрпошти.