Як зареєструвати ФОП в Україні у воєнний час

Попри війну і досить складну ситуацію в країні, в Україні залишається актуальним питання, як зареєструвати ФОП у податковій. При цьому багато хто за звичкою називає його ФОПом, хоча така назва є суто українською. 

Втім, як зареєструвати ФОП 3 групи або будь-якої іншої групи, залишається важливим у будь-який час. Адже приватні підприємці підтримують країну в будь-який час. 

Як зареєструвати ФОП у воєнний час?

Роздумуючи, як зареєструвати ФОП онлайн, для початку потрібно враховувати становище у воєнний час. Тобто багато структур перевели частково або повністю всі свої процеси в онлайн. Так і безпечніше, і простіше. ФОП, його оформлення, тому не виняток. Тобто в будь-якому разі можна відразу розглядати онлайн процедуру оформлення (3 група або будь-яка інша). 

Почнемо з того, що ФОП — це абревіатура, яка розшифровується як "фізична особа-підприємець" і означає фізична особа-підприємець. Зазвичай в Україні використовують саме українську абревіатуру ФОП. 

як зареєструвати ФОП

ФОП може бути зареєстрований як підприємець для здійснення різних видів підприємницької діяльності, як-от торгівля, надання послуг, виробництво, будівництво тощо. 

Для чого потрібен ФОП:

  1. ФОП дає змогу фізичним особам займатися підприємницькою діяльністю і розвивати свій бізнес, не створюючи при цьому юридичну особу.

  2. Податкові пільги та режим спрощеної системи оподаткування. Такий варіант не постійний, але може працювати, наприклад, у воєнний час. 

  3. Незалежність і свобода ведення бізнесу. ФОП має більшу незалежність і свободу ведення бізнесу порівняно з іншими формами організації, тому що не обмежений корпоративними процедурами і рішеннями.

Загалом ФОП є доступною формою підприємництва для багатьох громадян України. 

Який ФОП можна оформити в Україні? 

В Україні існує кілька груп індивідуальних підприємців (ІП), які розрізняються за обсягом виплат податків і ступенем регулювання. 

Фізична особа-підприємець (ФОП) в Україні може обирати різні види діяльності в межах певних законодавчих обмежень. Основні типи ФОП, які можна зареєструвати в Україні:

  1. Торгівля. Включає в себе роздрібну та оптову торгівлю різними товарами або послугами.

  2. Послуги. Наприклад, послуги з ремонту, обслуговування та консультування в різних сферах.

  3. Виробництво. Обробка або виготовлення продукції з використанням різних матеріалів і технологій.

  4. Сфера послуг. Тут можна відзначити такі види діяльності, як освітні та оздоровчі послуги, транспортні послуги, туристичні послуги тощо.

  5. Агропідприємництво. Діяльність у сфері сільського господарства, включно з вирощуванням сільськогосподарських культур, тваринництвом, рибальством тощо.

  6. Фріланс. Індивідуальна підприємницька діяльність, що ґрунтується на наданні послуг у сфері копірайтинга та веб-дизайну. 

Загалом саме вид діяльності надалі визначає групу та суму податку. 

Як стати ФОПом в Україні під час війни? 

Для реєстрації ФОП завжди потрібно обрати вид діяльності (КВЕД). Саме визначивши вид діяльності, вдасться досить швидко обрати і групу. Достатньо обрати вид діяльності із загального списку КВЕД. 

як зареєструвати ФОП 3 групи

Далі обов'язково потрібно подбати про наявність цифрового підпису. Без нього не вдасться оформити ФОП. Далі можна по-старому йти в податкову або скористатися варіантом онлайн. Для цього підійде додаток "Дія". Там можна вибрати вид діяльності та групу. 

Алгоритм реєстрації онлайн:

  1. Для початку потрібно увійти в особистий кабінет у додатку. Якщо реєстрації немає, то варто її повністю пройти. 

  2. Далі потрібно знайти форму для оформлення ФОП. 

  3. Після цього з'явиться універсальна заява. 

Додатково на сайті можна пройти і перехід на спрощену форму оподаткування. Загалом система досить проста і розібратися з нею може навіть новачок або той, хто ніколи раніше не відкривав жодної підприємницької діяльності. Кожен приватний підприємець платить податок. Саме тому так важливо обрати правильну групу. 

Після подачі заяви, статус заявки можна перевіряти в особистому кабінеті в додатку. Також на електронну пошту прийде повідомлення, що заява пройшла перевірку. Після кожен ФОП може отримати виписку з Єдиного державного реєстру. Саме така виписка матиме юридичну силу (у роздрукованому або електронному вигляді). 

Серед хороших новин, більше не потрібно мати свідоцтво про реєстрацію ФОП. У Верховній Раді скасували таку норму.