Катастрофа українського F-16 залишається загадкою: NYT назвало можливі причини

Зараз український F-16 на базі
Зараз український F-16 на базі

Трагедія українського пілота під час обстрілів

26 серпня український пілот Олексій Месь, відомий як Moonfish, зазнав аварії під час бойових дій з Росією. Він переслідував ворожі цілі на винищувачі F-16, коли його літак зазнав поломки. The New York Times повідомляє, що причини трагедії ще розслідуються.

Олексій Месь грав ключову роль у кампанії з отримання винищувачів F-16 для України. Він лобіював поставку цих літаків і пройшов навчання для керування ними. До аварії він встиг збити три ракети і один дрон противника. Літак розбився, а пілот загинув.

Втрата Месся та одного з винищувачів F-16 стали великим ударом для української сторони і збільшили побоювання щодо наступу російських військ. Президент Зеленський відреагував на цю трагедію, відправивши у відставку голову ВПС та обіцявши ретельне розслідування.

Поки що немає точних відомостей про причини аварії. Експерти вказують на можливість технічних неполадок, помилки пілота або вплив зовнішніх факторів. Ситуація була безпрецедентною, оскільки системи ППО та винищувачі F-16 використовувалися в умовах інтенсивного конфлікту з Росією вперше. Ця складна обстановка створює додаткові ризики та виклики для пілотів та систем озброєння.

Читайте також