Китай не захотів зустрічатися з міністром оборони США

Китай відхилив прохання Пентагону про зустріч між міністром Ллойдом Остіном і його китайським колегою Лі Шанфу, звинувативши Америку в нещирості.

Зустріч могла відбутися на полях Азійського форуму з питань безпеки в Сінгапурі, який пройде цього тижня, пише The Wall Street Journal.

"Сполучені Штати прагнуть придушити і стримати Китай усіма можливими засобами та продовжують накладати санкції на китайських посадовців, китайські установи і компанії. Чи є щирість і значення будь-якого спілкування за таких обставин?", сказав речник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пенгю.

За його словами, США "повинні негайно скасувати санкції та вжити практичних заходів для усунення перешкод у двосторонніх відносинах, створення сприятливої атмосфери та умов для діалогу і спілкування".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

При цьому в американському міноборони "твердо вірять у важливість підтримки відкритих ліній зв'язку між військовими двох держав як гарантію того, що конкуренція не переросте у відкритий конфлікт".

Відмова КНР у зустрічі може викликати занепокоєння серед союзників США в Південно-Східній Азії, які нервуються, бо опинилися між двома великими державами. І сподівались на деескалацію між Вашингтоном і Пекіном під час сінгапурської зустрічі, кажуть у Вашингтоні.

У повідомленні міністерства оборони Китаю про участь міністра Лі Шанфу в 20-му діалозі Шангрі-Ла йдеться, що глава відомства здійснить офіційний візит до Сінгапуру з 31 травня по 4 червня. Під час заходу зустрінеться з главами делегацій "відповідних країн". З якими саме не уточнюється.

Китай не вважає війну в Україні агресією з боку Росії, хоча раніше Пекін і голосував за резолюцію ООН із таким формулюванням.

Ідеться про голосування Китаю за резолюцію Генеральної асамблеї ООН 26 квітня, яка містить жорсткі формулювання щодо російського вторгнення в Україну.

Постійне представництво КНР при ООН заявило, що позиція Пекіна щодо російського вторгнення не змінилася. Китайські дипломати нібито голосували за весь текст резолюції, а не за схвалення пункту щодо російської агресії.

Китай ніколи не засуджував вторгнення в Україну і піддавався критиці з боку Заходу за свою позицію щодо війни.