Контролем закупівель в Одесі займатиметься чиновник часів Януковича

Південний офіс Держаудитслужби очолив колишній голова регіональної держекоінспекції Олександр Ставнійчук.

Ставнійчук працював в органах екологічного контролю, був фігурантом справ про порушення закупівельного законодавства, а тепер перевірятиме використання коштів платників податків, написав у блозі на сайті "Цензор" політолог Володимир Манько, передає УНІАН.

Блогер зазначає, що наприкінці 2009 Ставнійчук потрапив в патронатну службу міністра екології в уряді Юлії Тимошенко.

"Ймовірно, не в останню чергу завдяки своїй матері Вікторії Георгіївні, яка у Верховній Раді 6 скликання (якраз у період закінчення перебування на посадах урядовців Тимошенко) була помічницею одіозного нардепа і підприємця Миколи Злочевського", додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син топпосадовця часів Януковича воював на боці РФ: за батька взялася СБУ

Протягом правління Януковича Ставнійчук працював першим заступником начальника Держуправління екології Одеській області, став директором Департаменту екології Одеської ОДА. У цей час, як повідомляли ЗМІ, Держфінінспекція склала на нього протокол за порушення при держзакупівлях. У січні 2016 провадження закрили. Потім він займав посаду начальника екоінспекції Кримсько-Чорноморського округу. Після зміни уряду в 2019 Держекоінспекцію очолив Єгор Фірсов, якому в Одесі надходили скарги від підприємців на Ставнійчука: йшлося про схему перевірки ізольованих баластових вод, яку призначають для затримки суден у портах.

Представниця сфери морського страхування Наталія Свертилова заявляла, що в договорах між судновласником та фрахтувальником страхування відбувається від ризиків при заході в територіальні води Нігерії, Аденської затоки з боку Сомалі та при зустрічі з українською екологічною службою. Нарада закінчилась вимогою для Ставнійчука звільнитися з посади. Згодом він поновиться через суд і продовжить діяльність. З вересня 2022 Ставнійчук працював в Мінекології на посаді в Управлінні екологічного контролю та методології. Тут його стали пізнавати ЗМІ як фахівця з питань екологічних збитків, завданих військовою агресією РФ.

З червня 2023 він очолив Південний офіс Держаудитслужби.

"Призначення Ставнійчука проходило "за спрощеною процедурою" без підтвердження знання державної мови, без обов'язкового для цієї посади диплома про освіту за фахом "економіка" або "фінанси"/ "аудит". Що найцікавіше без допуску до державної таємниці. З огляду на майбутні виклики повоєнного відновлення і необхідності здорового, прозорого контролю за витратою багатомільярдних коштів це велике запитання до кадрових принципів і в цілому адекватності та ефективності менеджменту діючого керівництва Держаудитслужби", резюмував експерт.

Наприкінці травня Кабмін підтримав призначення Олега Кіпера головою Одеської ОВА. За часів президента-втікача Віктора Януковича Кіпер був заступником начальника Головного слідчого управління тодішньої Генпрокуратури. Його призначив генпрокурор Віктор Пшонка.

24 жовтня 2014 року Кіпера внесли до списку осіб, яким заборонено працювати в органах державної влади до 2024 року. 11 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду і назвав люстрацію безпідставною, а причетність до узурпації влади Януковичем не встановленою.