Кремль хоче націоналізувати "Яндекс" ‒ ISW

Російська влада хоче націоналізувати інтернет-гіганта "Яндекс", щоб контролювати інформаційний простір перед президентськими виборами.

Досі "Яндекс", ймовірно, намагався балансувати між своїми закордонними керівними органами та Кремлем. Але зараз компанія, схоже, програє битву Кремлю. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Влада РФ, вочевидь, змушує "Яндекс" продати або дистанціюватися від міжнародних дочірніх компаній, включно із сервісом таксі Yango Israel, щоб виконати російські закони про розкриття даних. Вони вимагають від "Яндекса" надавати всі дані користувачів не лише тих, що перебувають у Росії ФСБ РФ.

Раніше російський уряд оштрафував "Яндекс" за нібито невиконання цього закону, незважаючи на заяви компанії про те, що вона не може надати запитувані дані.

В РФ оштрафували також генерального директора "Яндекс" Артема Савіновського за недотримання російських законів про цензуру. Ймовірно, таким чином в Росії намагаються змусити "Яндекс" дотримуватися законів про цензуру не лише в Росії, але й у всьому світі, щоб підірвати його глобальну діяльність і базу користувачів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Офіційні представники компанії раніше заявляли, що "Яндекс" прагне дотримуватися законів у кожній країні, де він працює, і засуджували російські зусилля щодо збору даних, стверджуючи, що вони надають дані про користувачів лише урядам користувачів у цій конкретній країні.

Деякі російські інсайдерські джерела припустили, що радник з корпоративного розвитку "Яндекса" Олексій Кудрін намагався перетворити компанію на національну приватну, яку контролюватиме особистий банкір президента Володимира Путіна Юрій Ковальчук.

А засновник і колишній генеральний директор "Яндекса" Аркадій Волож публічно засудив вторгнення в Україну 10 серпня. Деякі російські інсайдерські джерела припустили, що заява Воложа була "білим прапором", який свідчить про те, що він погодився з тим, що Кремль, швидше за все, піде далі зі своїми припущеннями про формальну націоналізацію.

Водночас агентство Reuters повідомило, що його джерела в "Яндексі" побоюються "відтоку мізків", якщо Кремль націоналізує компанію. Оскільки багато співробітників "Яндекса" покинули Росію після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Кремль, ймовірно, знає про це занепокоєння, оскільки інвестори, пов'язані з кремлівськими чиновниками, а не з російськими державними установами, нещодавно подали заявки на купівлю "Яндекса".

Можлива передача "Яндекса" афілійованим особам першого заступника керівника адміністрації президента Росії Сергія Кірієнка свідчить про те, що Путін прагне винагородити Кірієнка за його особисту лояльність, особливо після заколоту групи "Вагнер" 24 червня.

Експерти припускають, що Путін нагороджує Кірієнка, щоб ще більше забезпечити його лояльність напередодні президентських виборів 2024 року. Особливо з огляду на те, що той був контактною особою Кремля у справах і виборах на окупованих територіях Україні.

Президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін, надаючи важке озброєння росгвардії, готується до придушення заколотів. Про це сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

За його словами, Путін привів війну до росіян власними руками.