Кремль посилив політику русифікації на окупованих територіях – британська розвідка

Українці на окупованих територіях можуть бути депортовані до Росії - тривожить МВС Великої Британії

Міністерство оборони Великої Британії повідомляє, що українці, які відмовилися від російських паспортів, можуть бути депортовані до відділених областей Росії.

За даними МВС Росії, на окупованих територіях України проживає близько 2,8 млн осіб, які мають російські паспорти. Росія відмовляє доступу до соціальних та медичних послуг у цих регіонах без отримання російських паспортів.

Указом Володимира Путіна від квітня 2023 року особи без російських паспортів стануть іноземними громадянами і можуть проживати на окупованих територіях лише до 1 липня 2024 року.

За даними британської розвідки, після цієї дати особи без російських паспортів можуть бути депортовані або затримані. Заступник голови Ради національної безпеки Росії Дмитро Медведєв навів приклади депортації осіб до віддалених районів Росії.

«Кремль проводить невпинну політику русифікації у тимчасово окупованих територіях. В іншому указі про військові округи від 26 лютого 2024 року йдеться, що СОТ тепер увійде до складу Південного військового округу Росії. Кремль прагне зробити інтеграцію окупованих територій до складу Російської Федерації незворотною», - повідомили в Міноборони Британії.

Заявляється, що РФ збільшить кількість представників Росгвардії та ФСБ на окупованих територіях України через низький рівень паспортизації українців. Лише представників Росгвардії на окупованих територіях налічується близько 35 тис. осіб. Кремль звільняє та ротує осіб, відповідальних за процес паспортизації.