Хто такий експедитор: все про професію водій експедитор

Робота експедитора не нова, але все ще дуже багато людей не знають, хто такий експедитор. Таке питання, хто це, все частіше звучить у контексті зміни роботи та отримання нового досвіду. Тому дізнатися, хто такий водій експедитор, буде корисним буквально кожному професіоналу. 

У сучасних реаліях така професія може стати ще більш популярною. Адже вона дасть змогу заробити в непростий час, а сама спеціальність досить проста в освоєнні. Насамперед варто дізнатися, що робить експедитор і як багато входить до його обов'язків, а вже потім вирішити, чи варта така професія уваги. 

Трохи теорії: хто такий експедитор і звідки прийшла ця професія?

Експедитор — це фахівець у сфері логістики та транспорту, який займається організацією та контролем вантажоперевезень і доставок. Він відповідає за координацію всіх етапів транспортування вантажу від відправника до одержувача, включно з вибором оптимального маршруту, оформленням необхідних документів, контактом з перевізниками, відстеженням вантажу і вирішенням проблем, що виникають.

Якщо говорити простіше, то експедитор є своєрідним містком між замовником (йому потрібно перевезти вантаж) і водієм, який цей вантаж і перевозить. Іноді він може бути ще й водієм. 

хто такий експедитор

Професія експедитора, точніше її зачатки, з'явилися давно, ще на піку розвитку торгівлі та транспортних відносин. Від самого початку експедиторами називали людей або компанії, що займаються організацією перевезень вантажів на далекі відстані, наприклад, через море або сушу. Далі, звісно, розвивалися технології, і транспортна сфера теж не стояла на місці. Почали будуватися нові залізниці, збільшилися автомобільні та повітряні перевезення, а також з появою нових форм комерційної діяльності, професія експедитора стала більш широко поширеною і різноманітною. 

Сьогодні експедитори працюють у різних галузях, включно з логістичними компаніями, торговельними та виробничими підприємствами, агентствами з перевезень і багатьма іншими. Вони неймовірно важливі в забезпеченні ефективного і безпечного транспортування вантажів. Без експедиторів практично не працюватиме взагалі транспортна система, а тому актуальність такої професії в найближчі роки не стане меншою. 

Що входить в основні та додаткові обов'язки експедитора?

У експедитора є свої чітко прописані обов'язки. Все інше вже залежить від компанії, де такий професіонал працює. 

Основні обов'язки експедитора включають:

  1. Організація вантажоперевезень. В обов'язки експедитора входить планування і координація транспортування вантажів від відправника до одержувача, вибір оптимального маршруту і способу доставки.

  2. Оформлення документації. В обов'язки також входить підготовка та оформлення всіх необхідних документів для проведення вантажоперевезень, включно з товарними накладними, митними деклараціями, страховими полісами.

  3. Спілкування з клієнтами. Встановлення контакту з клієнтами для уточнення вимог до доставки, інформування про статус вантажу, розв'язання виникаючих питань і проблем також входить в обов'язки експедитора. 

  4. Контроль за виконанням замовлень. Експедитор стежить за переміщенням вантажів у реальному часі, своєчасно реагує на затримки або проблеми з доставкою.

  5. Взаємодія з перевізниками. В обов'язки експедитора входить підбір і організація роботи з перевізниками, встановлення умов доставки, укладення договорів і контроль виконання зобов'язань.

Утім, у експедитора є й додаткові обов'язки. Наприклад:

  1. Робота з митницею. Оформлення всіх необхідних документів для митного оформлення вантажів при перетині кордону лягає на експедитора. 

  2. Управління складом. Експедитор здійснює контроль за прийманням і відвантаженням товарів на складі, організацію складського зберігання та інвентаризацію товарів.

  3. Робота з клієнтськими запитами. На запити клієнтів також повинен реагувати експедитор. 

  4. Аналіз та оптимізація процесів. Пошук способів оптимізації логістичних процесів, поліпшення ефективності та зниження витрат у сфері транспортування і доставки вантажів також може входити в обов'язки експедитора. 

В іншому, експедитор, якщо у нього великий досвід, може оптимізувати роботу всієї логістичної компанії. 

Як стати експедитором в Україні, що для цього потрібно?

хто такий водій експедитор

Експедитором в Україні може стати буквально кожен. Алгоритм отримання такої професії теж досить простий:

  1. Хоча для роботи експедитором освіта не завжди потрібна, наявність вищої або середньої спеціальної освіти в галузі логістики, транспорту, економіки або бізнесу може бути корисною. В іншому достатньо пройти курси. 

  2. Знання, необхідні для роботи експедитором, включають організацію вантажоперевезень, митні процедури, роботу з документацією, комунікаційні навички та вміння працювати в команді.

  3. Не зайвим буде пошукати курси, тренінги та семінари в галузі логістики і транспорту. Вони допоможуть отримати додаткові знання та напрацювати кваліфікацію.

  4. Додатково шукайте можливості для стажування або роботи в логістичних компаніях, транспортних фірмах чи складських господарствах, щоб отримати практичний досвід роботи. 

  5. Слідкуйте за змінами та новинами в галузі логістики та транспорту, беріть участь у професійних співтовариствах та асоціаціях, щоб бути в курсі останніх тенденцій і розвитку галузі.

  6. Підготуйте професійне резюме і почніть активно шукати роботу експедитором у логістичних компаніях, транспортних агентствах або інших організаціях, пов'язаних із транспортуванням вантажів.

Як і в будь-якій професії, де велика конкуренція, потрібно постійно оновлювати свої знання і вчитися. 

Тільки досвідчений експедитор зможе знайти хорошу роботу з високою зарплатою. Тому потрібно додатково вивчати тенденції ринку, навчатися і знову отримувати досвід, щоб завжди залишатися затребуваним експедитором.