Хто такий копірайтер: усе про професію копірайтера

Копірайтер — це давно відома і популярна професія. Вона стояла ще на початку ери роботи в інтернеті. Саме з копірайтингу почала розвиватися сфера фрілансу, коли працівники онлайн отримали шанс заробляти не менше, ніж такі ж працівники в офісі. 

Утім, з кожним роком змінюється і поняття, хто такий копірайтер. Змінюються вимоги до професії та умови оплати. Не можна забувати, що копірайтер це хто і чим займається, бо ця професія пов'язана із розвитком штучного інтелекту. Якщо врахувати, хто це, спеціальність перспективна і може принести гідний заробіток. 

Хто такий копірайтер і його обов'язки?

Почнемо з того, хто такий копірайтер і чим він займається. Так називають фахівця, який пише тексти та статті. На відміну від журналістики, копірайтинг використовує вже готові джерела і створює з нього унікальний текст. Копірайтинг ще часто йде рука об руку з рерайтингом. У цьому випадку допускається певний відсоток унікальності.

Загалом, хто такий копірайтер і що він робить — це фахівець, який відповідає за наповнюваність сайту або ресурсу. Копірайтер також може писати статті та тексти для особистих сторінок і блогів. Тож, хто такий копірайтер простими словами - це фахівець, що створює текстовий контент за будь-якими вимогами замовника. При цьому він може створювати будь-який необхідний стиль написання. Наприклад, писати від першої особи, ніби текст створив автор блогу, а не копірайтер.

хто такий копірайтер

Якщо ще спростити, що робить копірайтер: він забезпечує сайти і сторінки постійною, новою інформацією. Наприклад, пише статті в блог магазину, який продає косметику, або розповідає про різні квіти для квіткового магазину (для сайтів і сторінок). 

Робота копірайтера не така проста, як може здатися на перший погляд. Адже для цієї професії точно знадобляться деякі навички. Копірайтер має вміти писати, структуровано створювати текст, а ще за потреби заманювати користувачів. Саме це і є головне завдання копірайтингу - правильно подавати певну інформацію. 

Попри певну творчу реалізацію, копірайтер відповідає завданню. Він рідко слідує за своєю ідеєю, і реалізує ту, що дав замовник. Саме в цьому головна відмінність від будь-якого журналіста або автора. 

Кілька слів про конкуренцію в копірайтингу

Конкуренція у сфері копірайтингу може бути досить великою. Ще 10 років тому ця професія була не такою важливою, як зараз. Попри велику кількість вакансій, серед копірайтерів і дуже велика конкуренція. Відповідно й більше вимог від роботодавців та замовників. 

Утім, можна обрати одну із стратегій, запеклої, які копірайтери можуть використати, щоб виділитися на тлі конкурентів:

  1. Спеціалізація. Знайдіть нішу, в якій можете виділятися. Це може бути певна галузь (наприклад, тексти в медичній тематиці), тип контенту (наприклад, блоги, копірайт для сайтів, контент для соціальних медіа) або стиль письма (наприклад, гумористичний, технічний, інформаційний).

  2. Побудова портфоліо. Створіть якісне портфоліо з прикладами своїх текстів. Саме таке резюме дасть змогу виділятися на тлі конкурентів. 

  3. Особистий бренд. Розвивайте свій особистий бренд як копірайтера. Така особиста сторінка може стати найкращою рекламою і своїх можливостей, і прикладів текстів. 

  4. Постійно потрібно оновлювати своє резюме і стежити за трендами на ринку. Також не зайвим буде активно шукати нових замовників через професійні мережі, як-от LinkedIn, або спеціальні сайти, як-от Layboard.com.

  5. Виділіться серед конкурентів, запропонувавши щось унікальне. Це може бути специфічний підхід до створення контенту, додаткові послуги, наприклад, SEO-оптимізація та аудит контенту, або індивідуальний підхід до кожного клієнта. Загалом, щоб обійти конкурентів, потрібно бути трішки більшим, ніж простий копірайтер. 

  6. Приділяйте увагу якості своєї роботи. Мало просто писати, потрібно ще й максимально дотримуватися ТЗ. 

Загалом, якщо хочеться процвітати в копірайтингу, слідкуйте за тенденціями у сфері копірайтингу, постійно вдосконалюйте свої навички та прагніть до професійного розвитку. Це допоможе вам залишатися конкурентоспроможним і успішним у довгостроковій перспективі.

Де найкраще заробляє копірайтер?

Ще одна перевага роботи копірайтинг — багато можливостей працювати з будь-яким роботодавцем, навіть за кордоном. Тільки для цього потрібно знати більше іноземних мов. 

хто такий копірайтер та чим він займається

Заробіток копірайтера напряму залежить від країни, де і знаходиться замовник. Адже чим більша компанія, тим імовірніше вона більше і заплатить копірайтеру. 

Кілька прикладів зарплат копірайтера в різних країнах світу:

  1. У США роботодавці зазвичай пропонують одні з найвищих ставок для копірайтерів завдяки великому ринку попиту на контент і високому рівню конкуренції. Особливо хороші можливості можуть бути доступні у мегаполісах, таких як Нью-Йорк або Сан-Франциско.

  2. Велика Британія також є привабливим місцем для копірайтерів, особливо багато таких компаній для працевлаштування в Лондоні та інших великих містах. У них і високий рівень конкуренції, але найчастіше він і супроводжується відповідними ставками для працівника.

  3. В Австралії компанії пропонують хороші можливості для копірайтерів, особливо в таких містах, як Сідней і Мельбурн. Саме там розташовується безліч великих компаній і медіа-агентств.

  4. Канада також являє собою привабливий ринок для копірайтерів, особливо в таких містах, як Торонто, Ванкувер і Монреаль.

  5. Норвегія, Швейцарія, Данія. Рівень життя і відповідно вартість послуг і товарів у цих країнах також високі.

Окрім рівня заробітної плати, слід також враховувати й інші чинники, як-от вартість життя, податки, соціальні пільги та можливості для професійного й особистісного розвитку. Такі фактори також впливають на те, скільки в конкретній країні може заробити копірайтер.