Хто такий seo спеціаліст: усе про професію сеошника

Обираючи нову професію, варто звернути увагу і на те, хто такий seo спеціаліст. Така спеціальність не нова, але багато хто досі не знає, що робить такий фахівець. 

Розбираючись, seo оптимізатор хто це, варто дізнатися і про обов'язки фахівця. Тому що працювати доведеться і досить багато. Крім того, хто це, важливо розуміти і скільки він заробляє і в якій країні. 

Хто такі seo фахівці?

Розбираючись, хто такі seo фахівці, потрібно розуміти і трохи історії цієї професії. 

Для початку, SEO-фахівець (від англ. Search Engine Optimization) — це фахівець, який займається оптимізацією сайтів з метою підвищення їхньої видимості в пошукових системах, таких як Google, Яндекс, Bing. Основна мета SEO-оптимізації полягає в тому, щоб поліпшити рейтинг сайту в пошукових результатах для певних запитів користувачів, що своєю чергою призводить до збільшення органічного трафіку на сайті. 

Тому, seo спеціаліст хто це, в першу чергу, залежить від цілей сайту. Професія SEO-фахівця стала особливо актуальною з розвитком інтернету та пошукових систем наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років. Перші пошукові системи, як-от AltaVista, Excite, і Yahoo!, почали розвиватися і вимагати певних методів для поліпшення позицій у їхніх результатах. Умовно сайти хотіли виділитися на тлі інших схожих ресурсів. 

хто такий seo спеціаліст

Наприкінці 1990-х років з'явилися перші методи SEO, включно з оптимізацією контенту, метаданих, структури посилань (найважливіші інструменти). З розвитком Google і його алгоритмів ранжування, таких як PageRank, професія SEO-фахівця стала ще більш затребуваною і професіоналізованою.

З плином часу SEO став ключовим компонентом веб-маркетингу, і сьогодні SEO-фахівці працюють у різних компаніях, агентствах, інтернет-магазинах та інших організаціях, допомагаючи їм залучати органічний трафік на свої ресурси. Без такого фахівця не можна обійтися, якщо треба просувати сайт або сторінку компанії. 

Що входить в обов'язки seo фахівця?

Обов'язки SEO-фахівця насамперед залежать від розміру компанії, її цілей та специфіки бізнесу. Звісно, є й загальні обов'язки, які з великою ймовірністю доведеться виконувати в будь-якій компанії:

  1. Насамперед такий фахівець займається аналізом сайту. На нього лягає проведення аналізу поточного стану сайту з погляду SEO, виявлення проблем і розробка плану потенційних поліпшень.

  2. Далі він досліджує ринок, виходячи з ніші (компанії або замовника). Пошук ключових слів і фраз, визначення запитів цільової аудиторії, аналіз конкурентів і пошукової діяльності в галузі також лягає на цього фахівця.

  3. Важлива частина роботи фахівця, оптимізація контенту. Розробка та оптимізація контенту сайту з урахуванням ключових слів і фраз, створення унікального та інформативного контенту, оптимізація мета-тегів, заголовків, описів та інших елементів сторінки входить в основні обов'язки. 

  4. Також проводиться технічна оптимізація. В обов'язки входить поліпшення технічних аспектів сайту, таких як швидкість завантаження, адаптивний дизайн, поліпшення структури URL, виправлення помилок 404, редиректів. 

  5. Далі відбувається створення та управління посилальним профілем сайту, залучення якісних зворотних посилань (backlinks) від авторитетних і тематичних сайтів, а також видалення небажаних посилань.

  6. Що ще входить в обов'язки такого фахівця, моніторинг та аналітика: відстеження показників ефективності SEO-стратегії, аналіз органічного трафіку, конверсій, ранжування в пошукових результатах, використання інструментів веб-аналітики та SEO-інструментів для моніторингу результатів і коригування стратегії.

На такого фахівця лягає і взаємодія з іншими відділами компанії (веб-розробка, маркетинг, контент) для координації діяльності та досягнення загальних цілей.

Як стати seo фахівцем в Україні?

У теорії кожна сучасна людина може стати SEO-фахівцем. Загалом, знадобиться пройти кілька кроків:

  1. Вивчіть SEO (основи). У будь-якому разі потрібна база, яка точно знадобиться для подальшої роботи. 

  2. Здобудьте освіту. Для цієї професії не потрібна спеціальна вища освіта. Утім, зайвим не буде диплом у галузі маркетингу, інформаційних технологій або пов'язаних із ними дисциплін.

  3. Здобути лише базу замало, потрібно практикуватися. Саме практика дасть змогу швидко і без проблем знайти робоче місце. У цьому разі можна погоджуватися на навчання або на стажування, нехай і неоплачуване. 

  4. Паралельно вивчайте відповідні інструменти. Вивчіть основні інструменти для аналізу та управління SEO, як-от Google Analytics, Google Search Console, SEMrush, Ahrefs.

  5. Далі сміливо почніть застосовувати свої знання SEO на практиці, оптимізуючи свій власний сайт чи блог, або ж пропонуючи свої послуги в галузі SEO для невеликих бізнесів чи особистих проєктів.

  6. Як варіант, щоб швидко набратися досвіду, беріть участь у SEO-спільнотах, відвідуйте заходи, конференції, вебінари та форуми з SEO. На них можна обмінюватися досвідом, ставити запитання і розширювати свою мережу професійних контактів.

Загалом, SEO — це галузь, яка неймовірно швидко розвивається. Саме тому важливо постійно оновлювати свої знання, стежити за всіма тенденціями сфери та змінами в алгоритмах пошукових систем.

seo спеціаліст хто це

Що стосується самої сфери, то роботи багато і вона завжди буде. Такі фахівці можуть допомагати розвиватися різним компаніям, магазинам, майданчикам і особистим блогам. 

Окрему увагу слід приділити блогам. Сайти, що надають інформаційний контент або розважальні матеріали, також потребують SEO-оптимізації, щоб збільшити відвідуваність і залучити більше читачів.

Такого фахівця можуть потребувати й вищі навчальні заклади, школи та інші освітні платформи.