Ліміт обороту для ФОП 2 групи

Ліміт для 2 групи ФОП
Ліміт для 2 групи ФОП

З кожним роком в Україні податкова політика стає жорсткішою, при цьому оминати податкові зобов'язання також складніше. Тому вже у 2024 році актуальним залишається ліміт 2 група ФОП, як і 3, адже вони найпопулярніші.

Перед оформленням будь-якої групи потрібно ознайомитися з її правами та обов'язками. Адже ліміт для 2 групи ФОП – це не просто цифри, а реальні обмеження.

Що таке ліміт обороту ФОП 2 група?

Почнемо відразу з того, що таке ліміт ФОП 2 група: ліміт обороту для ФОП 2 групи в Україні — це максимальний річний дохід (виторг), який може отримувати фізична особа-підприємець (ФОП), яка перебуває на 2 групі спрощеної системи оподаткування. Тобто ФОП 2 група ліміт єдиний для всіх, хто оформився як 2 група.

Ліміт для ФОП 2 групи

Є ще простіше, то оборот для фізичної особи-підприємця (ФОП) 2 група в Україні — це загальний дохід, який ФОП отримує від своєї діяльності протягом календарного року. Цей показник є важливим для дотримання податкових умов, встановлених для цієї групи.

Тобто у законодавстві є чіткі обмеження щодо груп, адже й податки такі групи сплачують різні. Тому розглянемо основні особливості обороту для ФОП 2 групи:

  1. Ліміт річного обороту. На 2024 рік граничний ліміт річного обороту для ФОП 2 групи становить 5 921 400 гривень. Якщо ФОП перевищує цей ліміт, він має перейти на 3 групу єдиного податку чи загальну систему оподаткування.

  2. Діяльність. ФОП 2 групи може надавати послуги, у тому числі побутові, виробляти та продавати товари, а також займатися ресторанним бізнесом. При цьому він може надавати послуги лише фізичним особам та іншим ФОП, але не юридичним особам (організаціям).

  3. Податкова ставка. Податкова ставка для ФОП 2 групи становить 20% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. Цей фіксований податок сплачується щомісяця незалежно від фактичного доходу. Проте, якщо дохід перевищує допустимий ліміт, ФОП переходить в іншу податкову групу.

  4. Звітність та оподаткування. ФОП 2 групи має вести Книгу обліку доходів, де фіксує всі надходження. Доходи, отримані внаслідок діяльності, не оподатковуються ПДВ (за винятком випадків, коли ФОП добровільно стає платником ПДВ).

Якщо є обмеження, то є й наслідки порушення такого ліміту. Якщо ФОП 2 групи перевищив допустимий оборот 5 921 400 грн, він зобов'язаний перейти на іншу систему оподаткування з початку наступного кварталу. Це може означати перехід на загальну систему оподаткування чи 3 групу єдиного податку.

що таке ліміт для ФОП 2 групи

Ці правила є важливими для дотримання, оскільки порушення податкових вимог може призвести до штрафів та інших санкцій з боку податкових органів. Тобто навіть якщо підприємець обере групу, він все одно проходить перевірку на такий ліміт.

Ще про ліміти для 2 групи

Якщо дохід ФОП за календарний рік перевищує встановлений ліміт, підприємець зобов'язаний перейти на іншу систему оподаткування (наприклад, на іншу групу або загальну систему оподаткування). Це правило стосується всіх без винятків.

Ліміт обороту для ФОП 2 групи у 2024 році 5 921 400 мільйонів гривень і до кінця року він точно не зміниться. Цей ліміт включає весь виторг, отриману ФОП протягом року, без відрахувань на витрати і податки.

який ліміт для ФОП 2 групи

Наслідки перевищення ліміту:

  1. Якщо ФОП 2 групи перевищить цей ліміт, він має перейти в іншу систему оподаткування. Наприклад, на іншу групу єдиного податку, де ліміт обороту становить 1167 мінімальних заробітних плат (на 2024 рік це 93,35 мільйона гривень) або на загальну систему оподаткування, де немає обмежень щодо обороту.

  2. Сплатити податок за підвищеною ставкою. За суму перевищення ліміту застосовується податкова ставка 15% (єдиного податку), а чи не фіксована ставка, встановлена ​​для 2 групи.

Чим раніше підприємець 2 групи зрозуміє та помітить, що він перевищує ліміти, тим менше проблем для нього виникне у майбутньому.

Загалом ФОП повинен самостійно стежити за своїм річним оборотом, щоб не перевищувати встановлений ліміт. Він же має самостійно перейти на нову групу, якщо його дохід зросте. Тобто у разі перевищення ліміту ФОП зобов'язаний подати заяву до податкових органів про перехід на іншу групу оподаткування з початку наступного кварталу.

що робити якщо перевищений ліміт для ФОП 2 групи

Якщо підсумувати, то ліміт обороту - це ключовий параметр для ведення діяльності ФОП на 2 групі, від якого залежить його податковий статус та податкові зобов'язання.

Як не втратити 2 групу?

Щоб правильно оформити ліміт для ФОП 2 групи в Україні та уникнути проблем із податковими органами, слід насамперед стежити за всіма доходами. У цьому допоможе книга обліку доходів. ФОП 2 групи має вести Книгу обліку доходів. У цьому документі фіксуйте всі надходження, отримані від діяльності, контролю загального річного обороту. Також уникнути проблем допоможе звітність, яка народжується у строки.

Як проводити контроль обороту:

  1. Моніторинг прибутків. Уважно стежте за накопиченим річним прибутком. Важливо враховувати всі надходження, незалежно від джерела, для точного розрахунку загального обороту.

  2. Періодична перевірка. Періодично перевіряйте, наскільки близько ви підходите до ліміту 5 921 400 гривень, щоб мати можливість вжити заходів до його перевищення.

як слідкувати за лімітом для 2 групи ФОП

Якщо ж утримати другу групу не вдалося, варто перейти на іншу систему оподаткування. Як це зробити:

  1. Планування переходу. Якщо підприємець досяг або перевищив ліміт впродовж календарного року, йому слід підготуватися до переходу на іншу групу оподаткування. Це необхідно зробити, щоб уникнути штрафів та невідповідностей.

  2. Подання заяви. Необхідно подати заяву до податкових органів про перехід на іншу групу оподаткування. Заява подається на початок наступного кварталу після перевищення ліміту.

  3. Зміна в обліку. Після цього потрібно оновити облікову систему відповідно до нової групи оподаткування з огляду на відповідні ставки податків та обов'язки зі звітності.

Усі ці процедури допоможуть не порушувати закон та не сплачувати штрафи.

Читайте також