Марина Порошенко: профільна комісія Київради обговорить доступ до укриттів у медзакладах

Постійна комісія Київради з питань охорони здоров'я і соціальної політики сьогодні збереться на термінове засідання і обговорить питання безпеки і доступу до укриттів у медичних закладах столиці. Про це повідомила голова комісії, лідерка фракції "Європейська солідарність" Марина Порошенко. Вона наголосила: Росія має відповісти за свої злочини проти українських дітей. Однак і чиновники та посадовці, які не забезпечили доступ громадян до укриттів, мають нести відповідальність.

"Сьогодні увесь світ буде говорити про права дітей та їхній захист. Разом з тим нинішньої ночі, як вже протягом п'ятнадцяти місяців, у центрі Європи Російська Федерація здійснює геноцид українських дітей, обстрілюючи наші міста та села, знищуючи житлові будинки, лікарні та школи й примусово вивозячи наших дітей на свої території. За час повномасштабної агресії 501 українська дитина загинула і близько тисячі отримали поранення різного ступеню важкості. Офіційні дані кажуть, що 16 тисяч українських дітей були незаконно депортовані до Росії та на тимчасово окуповані нею території. Але насправді ця цифра є в рази більшою. Тут може йтися про сотні тисяч, бо ми знаємо про близько 100 дитячих притулків, в яких перебувало понад 30 тисяч дітей і які були вивезені на підконтрольні Росії території. Там рашисти піддають наших дітей тортурам, сексуальному насильству, морять голодом та "ідеологічно перевиховують", намагаючись стерти любов до України", констатує Марина Порошенко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вона також нагадала, що сотні тисяч українських дітей через російську агресію стали вимушеними переселенцями і живуть за тисячі кілометрів від рідного дому, втратили близьких і рідних, власне житло: "мільйони щоночі прокидаються від вибухів російських ракет і годинами ховаються в укриттях. Це все не просто порушення міжнародного права, а містить елементи злочину проти людяності", вважає Порошенко.

"Сьогодні зусилля кожного українця, всього цивілізованого світу й усієї міжнародної спільноти мають бути спрямовані на те, щоб зупинити злочинця, покарати його і повернути нашим дітям можливість рости і розвиватися під мирним українським небом", наголошує депутатка Київради.

"Але особливої уваги та покарання вимагає й бездіяльність наших посадовців, коли на другому році повномасштабної війни ми досі маємо випадки обмеженого доступу киян до укриттів, в результаті чого гинуть діти. Як депутат Київради та голова комісії з питань охорони здоров'я і соціальної політики не можу залишатися осторонь і вже скликала позачергове засідання Комісії щодо функціонування сховищ на території медичних закладів, а також вимагатиму від військово-цивільної адміністрації негайно розібратися з ганебними випадками зачинених бомбосховищ і не допускати подібного в майбутньому", резюмує Марина Порошенко.

Міський голова Києва 1 червня побував на місці російського ракетного удару у Деснянському районі. За словами Кличка, зараз слідство встановлює, чи було укриття відчиненим та чи були в ньому люди.

За словами очевидців, одне з бомбосховищ у цьому районі під час повітряної тривоги було зачиненим. Прокуратура зараз проводить слідчі дії у медичному закладі.

До поліції доправили охоронця поліклініки Деснянського району Києва, де під час ракетної атаки вночі 1 червня було зачинене укриття. Охоронець мав візуальні ознаки алкогольного сп'яніння.