Матеріальна допомога мобілізованим: які суми пропонують у різних містах

У багатьох містах місцева влада надає фінансову підтримку мобілізованим та контрактникам у розмірі від 10 до 50 тис. грн. За допомогою з місцевих бюджетів отримують гроші мобілізовані, причому найбільша сума пішла на тих, хто воює на передовій, цю інформацію ілюструє інфографіка видання "Слово і діло".

Київ

В столиці вирішили виплачувати по 30 тис. грн громадянам, які були мобілізовані після 1 грудня 2023 року. Ця одноразова матеріальна допомога нараховується автоматично без участі мобілізованого та зараховується на його зарплатний рахунок. Таку допомогу отримають і контрактники.

Луцьк

Місцева влада виплачує одноразову матеріальну допомогу в розмірі 15 тис. грн військовослужбовцям, які підписали контракт про проходження військової служби у 2024 році (контрактникам).

Івано-Франківськ

Мобілізованим та контрактникам з січня 2024 року виплачують допомогу на спорядження. Ті, хто воює на передовій, отримують по 50 тис. грн, а бійцям, які трохи далі від лінії фронту, виплачують по 20 тис. грн.

Львів

Місцева влада надає одноразову допомогу в розмірі 50 тис. грн військовим, які підписали контракти з Десантно-штурмовими військами та Військово-морськими силами. За умови підписання повторного контракту на три роки, виплату можуть отримати і інші військові.

Одеса

Мобілізовані та контрактники можуть отримати матеріальну допомогу в розмірі 20 тис. грн з міського бюджету. Гроші виплачують тим, хто був призваний на військову службу під час мобілізації з 1 січня 2024 року або вперше взяв на себе контракт та зареєструвався на території Одеси.

Полтава

Усі мобілізовані до ЗСУ отримують по 10 тис. грн.

Тернопіль

Мобілізовані та контрактники можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 тис. грн на спорядження та технічні засоби, якщо вони беруть безпосередню участь у бойових діях.

Чернігів

Мобілізовані, які зареєстровані у Чернігові з 1 січня 2024 року, можуть отримати одноразову допомогу у розмірі 20 тис. грн з міської скарбниці. Також гроші можуть отримати військовозобов'язані з-поміж учасників політичних операцій (за умови, що вони щонайменше рік перебували у Чернігові).

Вінниця

Наразі в Вінниці допомогу не виплачують, але громадські діячі вже направили електронну петицію до міськради з пропозицією виплачувати одноразові виплати в розмірі 50 тис. грн добровільним контрактникам ЗСУ та 30 тис. грн мобілізованим мешканцям Вінниці. За умови підтримки мінімум 350 осіб, мерія розгляне цю петицію та даст відповідь.

Рівне

У Рівному також з'явилася петиція від місцевих жителів з пропозицією виплачувати мобілізованим допомогу у розмірі 30 тис. грн. Влада відповіла, що потрібно уточнити дані про отримувачів виплат та визначити подальший алгоритм дій.

Чернівці

Депутати не змогли затвердити програму виплати по 20 тис. грн військовим, які беруть участь у бойових діях.

Президент Зеленський планує підвищити зарплату військовим. Бойові виплати зростуть з 100 до 200 тис. грн для захисників, які перебувають на передовій протягом двох років.