"Ми радикально зменшили енергетичну залежність від Росії" ‒ посол ЄС

Торік країни Європейського Союзу на 90% скоротили закупівлі російської нафти.

Таким чином ЄС зменшив залежність від російських енергоресурсів, що суттєво зменшило прибутки держави-агресорки. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Він нагадав, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз запровадив дев'ять пакетів санкцій проти РФ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми радикально зменшили енергетичну залежність від Росії, адже однією з головних санкцій ЄС стало припинення 90 відсотків поставок російської нафти в Європу до кінця 2022 року, а відтак і позбавлення Москви відповідних доходів", ‒ розповів Маасікас.

За його словами, нині Росія ще може продавати нафту в інші країни, але за зниженими цінами.

"Доходи від таких продажів обмежені тим фактом, що Росія змушена робити це зі значною знижкою на кожен барель. Російську нафту продають за ціною приблизно на 30 доларів нижчою, ніж у середньому у світі", ‒ додав посол.

У понеділок, 5 грудня, офіційно набуло чинності рішення про ембарго на постачання російської нафти у країни Європейського Союзу. Із цього дня почала працювати гранична ціна на російську сировину, яку запровадили країни Євросоюзу, G7 та Австралія.

Москва не має наміру визнавати західну граничну ціну на нафту. Речник президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що "стелі цін" на російську нафту не позначиться на фінансуванні та ході війни.