Міноборони РФ хоче змін, але йому не довіряють – ISW

Після масової ліквідації окупантів у Макіївці Донецької області Міноборони РФ намагається підвищити професіоналізм своєї армії та запровадити нові правила.

Через це його критикують, пише Інститут вивчення війни

Нові правила обмежують використання особистих транспортних засобів та деяких персональних гаджетів у зоні бойових дій. Крім того, з'явилися нові стандарти догляду та гігієни на передовій.

"Міністерство оборони Росії намагається підвищити професіоналізм у російських збройних силах і, ймовірно, перевірити й підвищити ефективність своїх командних структур аж до рівня малих підрозділів", кажуть в ISW.

Москва таким чином прагне оцінити здатність командирів нижчого рівня виконувати накази відповідно до стандартів. Після удару в Макіївці Міноборони РФ, ймовірно, визнало відсутність належної практики оперативної безпеки серед військовослужбовців.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Каменем спотикання між командирами нижчої ланки та недисциплінованими солдатами стала й гігієна.

Кілька відомих пропагандистів, офіційних осіб Росії та так званої ДНР ухопилися за нові правила і розкритикували міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Депутат Московської міської думи Андрій Медведєв поскаржився, що Міноборони ігнорує реальні проблеми на фронті і замість цього забороняє пересування особистого автотранспорту в зоні бойових дій. Він вважає, що це обмежує можливості волонтерів забезпечувати окупантів ресурсами, які саме Міноборони не може закупити для них.

Заступник міністра інформації так званої ДНР Даніїл Безсонов додав, що заборона використання гаджетів не дасть керувати квадрокоптерами та зберігати карти місцевості в автономному режимі.

Це свідчить про те, що військове керівництво РФ намагатиметься запровадити суттєві та стійкі реформи доти, доки вони продовжуватимуть покладати відповідальність за зміни на індивідуальну основу. Ймовірно, міноборони буде важко ефективно реалізувати ці зміни через фрагментацію в інформаційному просторі. Самі загарбники не довіряють Міноборони.

У новорічну ніч завдяки точному удару Збройних сил України у Макіївці вдалося ліквідувати майже 400 мобілізованих росіян. Ще до 300 загарбників отримали поранення різної тяжкості, повідомили у ЗСУ.

Зазначалося, що російські солдати дислокувалися в будівлі місцевого професійно-технічного училища №19, куди і поцілили наші захисники.

Спочатку Росія офіційно підтвердила загибель лише 63 військових. Згодом міноборони країни заявило, що кількість загиблих у Макіївці зросла до 89.