Мир між Вірменією та Азербайджаном: Пашинян обнадіяв новиною

За словами прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, підписання мирної угоди між Єреваном і Баку можливе найближчим часом, якщо Азербайджан підтвердить узгоджені пункти. Пашинян вважає цей сценарій реалістичним і зазначає, що договір може бути підписаний швидко. Про це повідомляє Apa.

Також Пашинян назвав три основні принципи вірменської сторони. Перший - відкриття регіональних транспортних комунікацій з урахуванням суверенітету країн, через які вони проходять. Другий - публічне визнання територіальної цілісності Вірменії та Азербайджану. Третій - делімітація кордонів з урахуванням останніх географічних даних.

Крім того, Армен Григорян, секретар вірменської Ради безпеки, зазначив, що Єреван може підписати мирну угоду до кінця поточного року, якщо буде прийнято пропоновані Вірменією принципи мирного процесу. Він додав, що 70% тексту документа вже узгоджено.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Баку не бачить жодних перешкод для укладання мирної угоди з Єреваном. Алієв зазначив, що головним питанням було ставлення до вірменської та азербайджанської меншостей, і він підкреслив, що угода має враховувати обидві сторони.

Нагадаємо, між Вірменією та Азербайджаном було узгоджено обмін військовополоненими. 32 особи будуть випущені з бакинського боку, а Вірменія звільнить двох. Цю інформацію підтверджує заява адміністрації президента Азербайджану та апарату прем'єр-міністра Вірменії.

Звільнені особи в основному були заарештовані під час антитерористичних заходів в грудні 2020 року в карабському районі Гадрут. Інші шість осіб були затримані до цього часу на кордоні і більшу частину покарання вже відбули.