На кордоні запрацювали нові правила: що можуть вимагати у чоловіків призовного віку

Чоловік призивного віку проходить медкомісію
Чоловік призивного віку проходить медкомісію

З 00:00 17 липня прикордонники почали перевіряти наявність військово-облікового документа (військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) у всіх українських чоловіків віком від 18 до 60 при виїзді з України.

Про це повідомили в Державній прикордонній службі України.

Документ може бути паперовим або в електронній формі. Якщо у особи немає військово-облікового документа, прикордонники не пускають його за кордон.

Також можливо відмовити у перетині кордону людині, яка є розшукуваною в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів. У цих випадках до місця призначення викликають поліцію для затримання особи.

открытие границ, украинцы, Еврокомиссия

Спікер ДПСУ полковник Андрій Демченко заявив, що поки на кордоні не зафіксовано жодних конфліктів або збільшення кількості відмов.

Він додав, що наявність військово-облікового документа є обов'язковою умовою для перетину кордону для українських чоловіків віком 18-60 років з 00:00. До цього моменту немає жодних проблем або конфліктних ситуацій.

Однак було відмов у перетині кордону, але таких випадків було небагато - близько 40. Більшість людей мали необхідні документи, включаючи військово-облікові.

Також нагадали про категорію чоловіків, які мають право на перетин кордону через відстрочку від призову або виключення з військового обліку за станом здоров'я. Військово-облікові документи цих осіб повинні вказувати цю інформацію або містити довідку за встановленою формою.

Транспортний центр Київ також пояснив, як нові правила вплинуть на отримання повісток.

Читайте також