На півночі Польщі буде відкрито базу протиракетної оборони НАТО

База протиракетної оборони НАТО в Польщі
База протиракетної оборони НАТО в Польщі

Міністр закордонних справ Польщі, Радослав Сікорський, оголосив про відкриття бази протиракетної оборони НАТО в Редзіковому на півночі Польщі в найближчі тижні, як про це повідомляє PAP.

Сікорський зазначив, що ця база є результатом домовленостей з США. Він також зазначив, що переговори проводились з метою можливості збиття не лише іранських ракет, спрямованих на США, а й російських ракет, спрямованих на Польщу.

Місія нової бази

Єнс Столтенберг, колишній генсек Альянсу, в липні повідомляв про готовність до запуску нової бази, яка є складовою системи протиповітряної та протиракетної оборони НАТО. Будівництво бази в Редзіковому, яке тривало вісім років, супроводжувалося різними скандалами. Оригінально планувалося ввести її в дію до 2018 року.

Непов'язаність з війною в Україні

Сікорський не згадав про війну в Україні і прохання президента Зеленського щодо збивання російських літаків над українською територією. Це може бути пов'язано з тим, що база у Редзіковому розташована за більш ніж 500 км від кордону з Україною.

Раніше було оголошено, що Польща закупить важку інженерну техніку для облаштування загороджень на кордоні з Білоруссю, Росією та Україною. Загальна сума контрактів перевищить $150 млн.

Також нагадаємо, що в Любліні розпочався набір громадян України для участі в Українському легіоні. За перші дні роботи рекрутингового центру надійшло 138 заявок через сайт та 58 через консульські установи.

Читайте також